Tudi reševalcem je delo močno oteževala pena. Foto: EPA
Tudi reševalcem je delo močno oteževala pena. Foto: EPA

Skupina moških, starih med 22 in 38 let, so bili med desetimi deskarji in plavalci, ki so se kljub slabem vremenu v ponedeljek zvečer podali v vodo. Zaradi vremenskih razmer in pene je bilo izjemno oteženo tudi reševanje, poroča Guardian.

Sorodna novica Foto: V iskanju popolnega vala

Tri trupla so našli šele v torek, policija pa še vedno ne ve, koliko bo na koncu žrtev, saj je obalna straža našla več desk kot pa žrtev. Peto truplo so opazili, a ga do torka popoldne še niso mogli izvleči iz morja.

V torek zvečer so se ljudje zbrali pri bližnji šoli deskanja, kjer so se poklonili žrtvam, med katerimi naj bi bili tudi inštruktorji deskanja in reševalci iz vode, ki so se v nemirnem morju usposabljali, a naj bi izgubili orientacijo v izjemno peneči vodi.

Poklon žrtvam pred šolo deskanja. Foto: EPA
Poklon žrtvam pred šolo deskanja. Foto: EPA

"To je nepojmljivo. To so bili fantje, ki so vedeli, kaj počnejo," je eden od tistih, ki so prišli položit cvetje, povedal za De Telegraaf.

Nizozemska deskarska zveza se je zahvalila reševalcem za njihova prizadevanja in sporočila, da je celotna deskarska skupnost šokirana.

Krutost morja

"Govorim v imenu vsakega prebivalca Haaga in okrožja Scheveningen, ko izražam globoko sožalje svojcem umrlih. Močan veter s severa in močan morski tok zaradi pomladne plime so nam močno otežili iskanje," pa je povedal predstavnik reševalcev iz vode.

Obalna skupnost Scheveningerja je popolnoma pretresena. Foto: EPA
Obalna skupnost Scheveningerja je popolnoma pretresena. Foto: EPA

V sosednji Belgiji so zastave v deskarskih klubih razobesili na pol drogov.

Scheveningen, obalni del Haaga, je priljubljena deskarska točka, še posebej ob neurjih, ki povzročijo orjaške valove, idealne za deskanje.

Tri žrtve, stare 24, 30 in 38 let, so bile iz Haaga, dve, stari 22 in 23 let, pa iz Delfta. Še enega 40 let starega moškega so oskrbeli v bolnišnici in že odpustili.

"Žalost v Scheveningenu je nepredstavljiva," je povedal župan Haaga Johan Remkes, ki je ob tem napovedal preiskavo dogodkov. "Tu bolje kot kjer koli ljudje vedo, da morje da in morje vzame, a da je zdaj terjalo toliko mladih življenj ter prizadelo toliko družin in skupin prijateljev, pa je neverjetno kruto."