Alice Weidel iz AfD je dejala, da je njena stranka postala vsenemška stranka. Foto: Reuters
Alice Weidel iz AfD je dejala, da je njena stranka postala vsenemška stranka. Foto: Reuters

CDU je z nedeljskih volitev v osrednji deželi Hessen izšel kot zmagovalec, medtem ko je njena sestrska stranka na Bavarskem CSU slavila v tej najbogatejši nemški deželi.

Socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza in njihovi koalicijski partnerji Zeleni in liberalci (FDP) so utrpeli izgube, pri čemer je SPD v Hessnu zaznal svoj doslej najslabši rezultat, kažejo začasni izidi, ki jih je objavila televizija ZDF.

Volilni izid kaže na okrepitev položaja skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), ki se je v Hessnu uvrstila na drugo, na Bavarskem pa na tretje mesto.

CSU pod vodstvom ministrskega predsednika Markusa Söderja je prejela 37 odstotkov glasov podpore. Na prejšnjih volitvah leta 2018 je zbrala 37,2 odstotka glasov. To je sicer najslabši izid za stranko, ki vlada na Bavarskem, od leta 1950.

Svobodni volivci (FW), ki so na Bavarskem v koaliciji s CSU-jem, so prejeli 15,8 odstotka glasov in so s tem izboljšali svoj položaj izpred petih let, ko so zaznali 11,6-odstotno podporo.

Zeleni, ki so bili prej največja opozicijska stranka na Bavarskem, so utrpeli izgube, saj so prejeli 14,4 odstotka glasov, kar je za 3,2 odstotne točke manj kot leta 2018. Znatno izboljšala se je stranka AfD s 14,6 odstotka v primerjavi z 10,2 odstotka leta 2018.

SPD je na Bavarskem znova pristal pod desetimi odstotki, prejel je 8,4-odstotno podporo, medtem ko FDP s tremi odstotki ni uspel doseči petodstotnega volilnega praga, še kažejo izidi, objavljeni na spletni strani ZDF-ja.

Söder poziva k spremembi migracijske politike

Bavarski premier Söder je po objavi izidov znova pozval k "preobratu trenutne azilne politike v Nemčiji", zaradi katere je kritičen do vlade v Berlinu. To je bil nauk nedeljskih volitev, je dejal vodja CSU-ja danes v Münchnu. "Nemci, Bavarci si želijo spremembe migracijske politike," je zatrdil.

V Hessnu je slavil CDU s sedanjim ministrskim predsednikom Borisom Rheinom in bo lahko izbiral, s kom bo vladala. Glede na izide je stranka prejela 34,6 odstotka podpore, kar je precejšen skok glede na 27-odstotno podporo na prejšnjih volitvah.

Rhein je že napovedal, da želi opraviti predhodne pogovore s trenutnimi koalicijskimi partnerji Zelenimi kot tudi s socialdemokrati in liberalci.

Zeleni so na nedeljskih volitvah prejeli 14,8 odstotka glasov. Socialdemokrati pa so se morali, čeprav je stranka v boj za položaj hessenske ministrske predsednice poslala zvezno notranjo ministrico Nancy Faeser, sprijazniti s tem, da jim preboj ni uspel. Stranka se bo morala spopasti z zgodovinsko najslabšim volilnim izidom v deželi, kjer je do leta 1999 celo vladala. Volivci so ji namenili 15,1-odstotno podporo.

Je pa v Hessnu pridobil AfD, ki je na prejšnjih volitvah prejel 13,1 odstotka, tokrat pa je druga najmočnejša stranka z 18,4 odstotka podpore.

Levici s 3,1 odstotka glasov vnovična uvrstitev v parlament ni uspela, medtem ko so liberalci glede na začasne izide za las prestopili volilni prag pri petih odstotkih.

V Hessnu si je večina volivcev po poročanju ZDF-ja želela drugačno azilno politiko, kar je še posebej občutila Nancy Faeser, ki je kot zvezna ministrica pristojna za to vprašanje. Njo in njeno stranko je to stalo glasov na deželnih volitvah.

"AfD ni več vzhodni fenomen"

Čeprav so mediji po volitvah ugibali o politični prihodnosti Nancy Faeser, pa kljub poraznemu izidu SPD-ja še uživa podporo kanclerja Scholza. Njegov tiskovni predstavnik Steffen Hebestreit je v Berlinu danes dejal, da namerava kancler še naprej sodelovati z njo kot notranjo ministrico v vladi.

Vodja SPD-ja Saskia Esken je medtem priznala, da je rdeče-zeleno-rumena koalicija pod pritiskom, da se izboljša po porazu na Bavarskem in v Hessnu. Opozorila je, da ljudje nočejo sporov v vladi, ampak vodenje in varnost.

Vodja AfD-ja Alice Weidel pa je po uspehu stranke na Bavarskem in v Hessnu menila, da se je stranka zdaj uveljavila tudi v zahodnih nemških deželah.

"AfD ni več vzhodni fenomen, ampak je postala vsenemška ljudska stranka. Smo torej prispeli," je dejala Weidel na današnji novinarski konferenci v Berlinu.