Leonardo je 12. največje orožarsko obrambno podjetje na svetu. Foto: EPA
Leonardo je 12. največje orožarsko obrambno podjetje na svetu. Foto: EPA

Dobiček Leonarda je lani znašal 932 milijonov evrov, kar je za dobrih 58 odstotkov več kot predlani. Obseg novih naročil se je dvignil za 21 odstotkov, na 17,3 milijarde evrov.

Uprava, ki jo vodi Alessandro Profumo, je ob predstavitvi obračuna preteklega leta poudarila čvrstost, odpornost in inovativnost podjetja, ki da je pripravljeno na "kompleksne izzive" sedanjosti. Podjetju je tudi uspelo znižati obseg svojih dolgov, ki zdaj znašajo dobre tri milijarde evrov.

Leonardo, ki je v 30-odstotni lasti italijanske države, deluje na področju vojaške opreme, letalstva in informacijske varnosti. Gre za največje pretežno obrambno podjetje v Evropski uniji in 12. na svetu. V Italiji in 20 drugih državah zaposluje več kot 50.000 ljudi.

Pozitivne rezultate poslovanja je pričakovala tudi milanska borza, kjer so se delnice Leonarda od začetka leta podražile za tretjino.

Po mnenju analitikov je podjetje povečalo dobiček in obseg poslovanja zlasti na račun večjega povpraševanja držav članic Nata po začetku vojne v Ukrajini. Profumo odobrava več proračunskega trošenja za obrambo v Evropi, saj da je "sprememba načina razmišljanja" "izredno pomembna".

Iz Leonarda so še sporočili, da so v teh dneh sklenili pogodbe za izdelavo 50 lahkih helikopterjev tipa AW09, v sodelovanju z ameriškim Boeingom pa tudi za 13 bojnih helikopterjev tipa MH-139A, ki jih je naročilo vojno letalstvo ZDA.