Volitve bodo potekale v nedeljo in 7. julija. Foto: Reuters
Volitve bodo potekale v nedeljo in 7. julija. Foto: Reuters

Dve raziskavi javnega mnenja sta v petek pokazali, da protipriseljenska stranka povečuje prednost. Anketa, narejena za časopis Les Echos, je pokazala 37-odstotno podporo, za dve odstotni točki večjo kot pred tednom.

Druga anketa, za televizijo BFM, pa napoveduje, da bo RN osvojil med 260 in 295 sedežev v parlamentu, kar bi lahko pomenilo večino. Za to je potrebnih 289 sedežev.

Ankete kažejo tudi 28-odstotno podporo za Novo ljudsko fronto (NFP), široko levičarsko zavezništvo, v kateri dominira Nepokorna Francija (LFI) Jeana-Luca Mélenchona, sredinski blok predsednika Emmanuela Macrona Skupaj pa naj bi uživala 20-odstotno podporo.

Natančne napovedi razdelitve poslanskih sedežev so težke, saj je ta odvisna od izidov drugega kroga volitev, ki bo potekal 7. julija, in na katerem se pričakujejo taktična zavezništva in umiki kandidatur z namenom preprečitve izvolitve skrajne desnice, poroča Guardian.

Pričakuje se parlament, razdeljen med skrajno desni in levi blok, vmes pa bodo Macronovi poslanci. Absolutna večina za RN pa bi pripeljala do težkega sobivanja, saj ta stranka radikalno nasprotuje predsedniku Macronu na skoraj vseh področjih.

Predsednik RN-ja, 28-letni Jordan Bardella, je dejal, da ne bo prevzel premierskega položaja, če RN ne bo dosegel absolutne večine.

RN bi zmanjšal davke in ukrepal proti nedržavljanom

Stranka medtem obljublja nižanje davka na dodano vrednost za vse energente, dolgoročno napoveduje ukinitev Macronove pokojninske reforme in vrnitev upokojitvene starosti na 60 do 62 let, obljublja tudi ukinitev plačevanja dohodnine za vse, mlajše od 30 let.

RN želi tudi odpraviti samodejno državljanstvo za ljudi, rojene v Franciji, kar naj bi ustavni svet skoraj gotovo razglasil za neustavno. Stranka predlaga tudi t. i. nacionalno preferenco na področju socialne pomoči, zaposlitev in dodeljevanja stanovanj, kar bi kršilo pravila EU-ja.

Poročila medijev, da je do 100 kandidatov RN-ja v preteklosti podalo "rasistične, antisemitske in homofobne izjave", je Bardella označila za "povsem napačna".

Analitiki pojasnjujejo, da je skrajni desnici koristila jeza javnosti na Macrona, ki se mu očita, da zanemarja skrbi ljudi glede življenjskih stroškov in vse slabših javnih storitev. Njegova priljubljenost je tako nizka, da so mu zavezniki svetovali, naj bo manj opazen v predvolilni kampanji.

Glede zunanje politike Bardella pravi, da ne bi dovolil, da "ruski imperializem" prevzame "zavezniško državo, kot je Ukrajina". Bardella je sicer izrazil nasprotovanje napotitvi francoskih vojakov na ukrajinsko ozemlje in pošiljanju raket dolgega dosega.