K protestom so pozvali sindikati in leve stranke, zbrane v zavezništvu Nova ljudska fronta. Foto: Reuters
K protestom so pozvali sindikati in leve stranke, zbrane v zavezništvu Nova ljudska fronta. Foto: Reuters

V Franciji poteka približno 130 protestov, največji pa se je popoldne začel v središču Pariza, poroča BBC. Protestniki uporabljajo slogane, kot sta "zanikanje demokracije" in "ukradene volitve".

K protestom so pozvali sindikati in leve stranke, zbrane v zavezništvu Nova ljudska fronta (NFP), saj njihova kandidatka za vodenje vlade Lucie Castets ni dobila podpore francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je dejal, da Castets nima možnosti, da bi preživela glasovanje o zaupnici v narodni skupščini.

Francoski predsednik je v četrtek za premierja imenoval Michela Barniera, nekdanjega pogajalca EU-ja za brexit in vplivnega člana desnih Republikancev, ki ima za sabo več desetletij dolgo politično kariero. S tem je francoski predsednik končal skoraj dva meseca trajajoče iskanje premierja po julijskih volitvah, ki niso nobenemu taboru prinesle jasne večine.

Barnier se medtem osredotoča na oblikovanje nove vlade. Napovedal je, da je odprt za sodelovanje s politiki iz celotnega političnega spektra, tudi zmerne levice. Sicer je težko predvideti, kako bi lahko pridobil potrebne glasove levega tabora, podpora skrajno desnega Nacionalnega zbora (RN), pa bo po besedah vodje poslanske skupine RN-ja Marine Le Pen odvisna od njegovega programa.

To je povzročilo kritike, da bo Barniereva vlada odvisna od skrajne desnice. "Imamo predsednika vlade, ki je popolnoma odvisen od Nacionalnega zbora,“ je po poročanju BBC-ja dejala Castets.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah 7. julija je presenetljivo zmagalo levo zavezništvo NFP, sredinsko zavezništvo predsednika Macrona pa je prehitelo skrajno desno, ki se je močno okrepilo, čeprav na volitvah ni doseglo pričakovane zmage. Toda nobeden izmed treh taborov v nacionalni skupščini nima absolutne večine.

Nekateri na levici sicer krivijo sami sebe, da je bil imenovan Barnier za premierja. Socialistična županja Pariza Anne Hidalgo je, kot navaja BBC, poudarila, da je Macron razmišljal tudi o nekdanjem socialističnem premierju Bernardu Cazeneuvu, vendar ga je zavrnila njegova lastna stranka.

V Franciji potekajo množične demonstracije