Satelitski posnetki, objavljeni v petek, prikazujejo rusko vojsko v kraju Jelnja blizu meje z Belorusijo. Foto: Reuters
Satelitski posnetki, objavljeni v petek, prikazujejo rusko vojsko v kraju Jelnja blizu meje z Belorusijo. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so manevri "bojnega usposabljanja" potekali na več krajih v okolici mest Volgograd, Rostov in Krasnodar ter na zasedenem polotoku Krim, torej na območjih v neposredni bližini Ukrajine.

Po navedbah ministrstva so vaje potekale tudi na ruskih ozemljih dlje od ukrajinske meje – ob mestih Stavropol in Astrahan, na Severnem Kavkazu, pa tudi v Armeniji, Abhaziji in Južni Osetiji. Ruska vojska v svoji izjavi sicer ni navedla, v katera oporišča so bili vojaki premeščeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Da bi med božično-novoletnimi prazniki zagotovili visoko stopnjo pripravljenosti na južnem vojaškem območju, bodo za obvladovanje morebitnih izrednih razmer aktivirane dodatne zaščitne enote in okrepitve," so dodali predstavniki ruske vojske.

Ruska vojska je sicer po poročanju agencije Interfax še danes sporočila, da je več kot tisoč vojakov s tanki in helikopterji izvedlo manever v bližini ruskega mesta Voronež na meji z Ukrajino.

Zahod Rusijo obtožuje priprav na posredovanje v Ukrajini

Zahod že več kot mesec dni obtožuje Rusijo, da blizu ukrajinske meje zbira na tisoče vojakov in se pripravlja na morebitno vojaško posredovanje proti Kijevu.

Moskva na drugi strani zanika vsakršne vojne namene in trdi, da Rusijo ogrožajo "provokacije" Kijeva in Nata, ter zahteva zavezo, da se zveza Nato ne bo širila na območje nekdanjega ZSSR-ja. Te zahteve naj bi bile obravnavane na rusko-ameriških pogovorih v januarju.

Odnosi med Kijevom in Moskvo so zelo napeti že od ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014, ko so se začeli spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti na vzhodu države.

Ukrajinski varnostni svet: Tveganje za stopnjevanjem ni veliko

Sekretar ukrajinskega varnostnega sveta Oleksij Danilov je v petkovem pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP sicer omenil, da tveganje za skorajšnje stopnjevanje konflikta ni veliko.

Po njegovih besedah se je število ruskih vojakov v bližini Ukrajine le rahlo povečalo, in sicer s 93.000 v oktobru na približno 104.000 v tem trenutku.

Tank proruskih separatistov v samooklicani Republiki Doneck. Foto: EPA
Tank proruskih separatistov v samooklicani Republiki Doneck. Foto: EPA

Ovse: Na vzhodu Ukrajine 200 kršitev prekinitve ognja

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki spremlja spopade med ukrajinskimi vladnimi silami in proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, je v Donecku in Lugansku v enem dnevu zaznala več kot 200 kršitev ustavitve ognja.

V začetku tega tedna sta se sprti strani ob posredovanju Francije in Nemčije dogovorili, da se ponovno zavežeta k ustavitvi ognja, ki je bila sklenjena pred letom in pol, vendar je bila nato večkrat kršena.

Nadzorna misija Ovseja je v četrtek poročala o 173 kršitvah premirja v Donecku, od tega o 156 eksplozijah, medtem ko so v Lugansku zaznali 84 kršitev prekinitve ognja, vključno s 45 eksplozijami.

Ukrajinska vojska je danes zjutraj sporočila, da so separatisti tudi v petek petkrat kršili premirje in da je bil en vojak ranjen, še poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Takšne kršitve kažejo, da se spopadi, ki tlijo že od leta 2014, kljub diplomatskim prizadevanjem ne umirjajo. Združeni narodi menijo, da je doslej umrlo več kot 13.000 ljudi.