Christian Schmidt. Foto: EPA
Christian Schmidt. Foto: EPA

"To je napad na ustavno sodišče BiH-a in poskus ogrožanja odločitev pravnega in ustavnega okvira BiH-a, vključno z odločitvami visokega predstavnika," je v Sarajevu dejal Schmidt in dodal, da se je zato odločil za razveljavitev spornih zakonov na podlagi pooblastil, ki jih ima.

Ob tem je poudaril, da parlamenti entitet v BiH-u nimajo pravice do odstopanja od določil ustave BiH-a ali obveznosti, ki izhajajo iz daytonskega sporazuma. Ena od teh je tudi sodelovanje z visokim predstavnikom. Glede na spremembe kazenskega zakonika, ki jih je uvedel, bodo dejanja, ki kršijo ustavno ureditev države, v prihodnje obravnavana kot kaznivo dejanje.

Izrazil je tudi upanje, da se bodo politiki v državi spametovali in naredili, kar je potrebno za izvedbo nujnih reform.

Dodik Schmidtovih odločitev ne namerava spoštovati

Schmidta je podprlo ameriško veleposlaništvo v BiH-u, na njegove odločitve pa se je odzval tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. Dejal je, da je Schmidt nezakonit visoki predstavnik, ker ga Varnostni svet ZN-a ni potrdil, in da njegovih odločitev ne namerava spoštovati.

Parlament Republike Srbske v Bosni in Hercegovini je v sredo na izrednem zasedanju sprejel zakon, s katerim je prepovedal izvajanje odločitev ustavnega sodišča BiH-a v srbski entiteti. Pred tem je 21. junija sprejel spremembo zakona, v skladu s katero Schmidtovih odločitev ne bodo več objavljali v uradnem listu, s tem pa naj te v Republiki Srbski ne bi več veljale.

Mednarodna skupnost na čelu z EU-jem se je odzvala kritično in ocenila, da je Republika Srbska skrenila z evropske poti. Parlament v Banjaluki je sicer sporni zakon na pobudo Dodika sprejel v odgovor na odločitev ustavnega sodišča, ki je pred tem pravilnik spremenilo tako, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ne bo več potrebno pri sprejemanju odločitev.