Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Christian Schmidt. Foto: EPA
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Christian Schmidt. Foto: EPA

Objava v uradnem listu je pogoj za uveljavitev zakonov in odločitev v Republiki Srbski. Do spremembe zakona je veljalo, da zakoni in odločitve najvišjih organov oblasti v entiteti – kot so vlada, parlament, ustavno sodišče in visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u – začnejo veljati z objavo v uradnem listu.

Poslanci so v sredo na izredni seji po nujnem postopku sprejeli spremembo, s katero so visokega predstavnika umaknili s tega seznama, poroča mreža Radio Svobodna Evropa.

V obrazložitvi so utemeljili, da Schmidt ni bil imenovan v skladu z Daytonskim mirovnim sporazumom, zato ga Republika Srbska ne priznava. Schmidta so sicer skladno z Daytonskim sporazumom imenovali julija 2021 na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov. Ker sta imenovanju nasprotovali Rusija in Kitajska, Banjaluka trdi, da Schmidt ni legitimen visoki predstavnik.

Pravniki: Mednarodno pravo nad pravnimi akti BiH-a

Več pravnikov je za Radio Svobodna Evropa dejalo, da sprememba zakona nima pravne teže, saj odločitve visokega predstavnika začnejo veljati z objavo na spletni strani njegovega urada OHR, pa tudi zato, ker temeljijo na mednarodnem pravu, ki je nadrejeno vsakemu pravnemu aktu v državi z izjemo ustavnega sodišča BiH-a. Njegove odločitve lahko postavi pod vprašaj samo ustavno sodišče, in še to le ob privolitvi OHR-ja.

V odzivu na odločitev parlamenta Republike Srbske so v uradu visokega predstavnika izpostavili, da so oblasti v Banjaluki v skladu z Daytonskim sporazumom dolžne v popolnosti sodelovati z visokim predstavnikom in da jih te obveze "ne more razrešiti nobena politična retorika ali sprememba zakonov".