Alternativa za Nemčijo je sodeč po raziskavah javnega mnenja že druga najmočnejša stranka v državi. Foto: EPA
Alternativa za Nemčijo je sodeč po raziskavah javnega mnenja že druga najmočnejša stranka v državi. Foto: EPA

Kandidat AfD-ja Robert Sesselmann je v drugem krogu glasovanja v Sonnebergu, okraju, ki ima 56.000 prebivalcev, prejel 52,8 odstotka glasov. Njegova zmaga je še toliko večje opozorilo, ker so v omenjenem okrožju vse druge stranke združile moči proti njemu. Njegov konservativni protikandidat je dobil 47,2 odstotka glasov.

To je še en velik dosežek skrajno desne stranke, s katero najvidnejše nemške stranke zaradi njenih radikalnih stališč ne želijo sodelovati. Kljub temu ima AfD v zadnjem času v javnomnenjskih anketah rekordno visoko podporo, okoli 20-odstotno, kar pomeni, da na zvezni ravni zaostaja le še za konservativno stranko CDU/CSU. Podpora AfD-ju je tudi posledica nezadovoljstva Nemcev z vladajočo koalicijo socialdemokrata Olafa Scholza z Zelenimi in svobodnimi demokrati (FDP), ki se spopada s številnimi nesoglasji glede politike in proračuna.

AfD po mnenju strokovnjakov izkorišča tudi strahove volivcev pred recesijo, priseljenci in prehodom na zeleno politiko. Pred dnevi je stranka napovedala, da bo na parlamentarnih volitvah leta 2025 prvič predlagala tudi svojega kandidata za kanclerja.

Čeprav so se skrajno desne stranke uveljavile po vsej Evropi, pa je moč AfD-ja v Nemčiji še posebej občutljiva zaradi nacistične preteklosti države. Predsednik Sveta Judov v Nemčiji Josef Schuster je tako izrazil globoko pretresenost nad podporo, ki jo ima AfD. "To je prelomnica, ki je demokratične politične sile te države ne morejo preprosto sprejeti," je dejal.

Posebej visoka podpora na vzhodu države

Stranka je še posebej močna na nekdanjem komunističnem vzhodu, zato ankete kažejo, da bi lahko prihodnje leto osvojila zmago na volitvah v vseh treh zveznih deželah na vzhodu. Njeni predstavniki nasprotujejo gospodarskim sankcijam proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini in oporekajo temu, da so vzrok za podnebne spremembe človekova dejanja.

AfD je bil ustanovljen kot stranka, ki nasprotuje skupni denarni valuti evro. Po prebežniški krizi leta 2015 ji je močno zrasla priljubljenost, leta 2017 pa je vstopila v parlament in postala uradna opozicija.

V Nemčiji prva zmaga za skrajno desno AfD