Kosovske specialne enote, ki nadzirajo srbske protestnike na Kosovu, ki protestirajo zaradi odloka Prištine o uvedbi začasnih registracij ob vstopu na Kosovo. Foto: EPA
Kosovske specialne enote, ki nadzirajo srbske protestnike na Kosovu, ki protestirajo zaradi odloka Prištine o uvedbi začasnih registracij ob vstopu na Kosovo. Foto: EPA

Po poročanju RTS-ja sta območje ob mejnih prehodih Jarinje in Brnjak preleteli letali, protestnike pa je preletel tudi helikopter KFOR-ja.

Srbski minister za obrambo Nebojša Stefanović in načelnik generalštaba Milan Mojsilović sta obiskala območje in del vojaških sil, ki so zaradi razmer na Jarinju v stanju povečane vojne pripravljenosti. Spremljal ju je tudi ruski veleposlanik Aleksandar Bocan-Harčenko, poroča portal B92.

Beograd je Prištino obtožil izzivanja, ker je na obmejno območje poslala posebne policijske enote.

Ana Brnabić: Priština očitno ni pripravljena na dialog

Zaradi zaostritve razmer se je danes srbski predsednik Aleksandar Vučić po telefonu pogovarjal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom.

Srbska premierka Ana Brnabić pa je iz New Yorka sporočila, da je Beograd pripravljen na dialog in da očitno Priština ni, poroča portal N1.

Direktor srbskega vladnega Urada za Kosovo in Metohijo Petar Petković je ponovil, da je "skrajnež Albin Kurti (op. p. kosovski premier) znova potrdil, da je pripravljen za peščico glasov na prihajajočih volitvah izzvati resne incidente na Kosovu in v Metohiji", poroča portal B92.

Srbija povečala vojaško pripravljenost na Kosovu

Albansko zunanje ministrstvo: Umaknite oborožene sile

Ministrstvo za evropske in zunanje zadeve Albanije (MEFA) je pozvalo Srbijo k umiku oboroženih sil, razporejenih na jugu Srbije, v bližini Kosova in Metohije.

MEFA je v izjavi zapisala, da je še posebej zaskrbljena zaradi poročil o prisotnosti srbske vojske "v bližini meje s Kosovom" kot tudi letal, "ki so izzvala napetosti". Takšno ukrepanje je v nasprotju z mednarodnimi sporazumi, katerih cilj je zagotoviti varnost in stabilnost v tem delu regije, saj posamezniki izzivajo nemire in nasilje ter poskušajo destabilizirati Kosovo. "MEFA poziva Srbijo, naj umakne svoje oborožene sile, ki so razporejene v bližini meje s Kosovom," je še poročal portal B92.

Incident povzročile začasne registrske tablice

Sorodna novica Na Kosovo Srbi le s kosovskimi tablicami; zagorelo v centru za registracijo vozil

Spomnimo. Napetosti med Srbijo in Kosovom so znova izbruhnile prejšnji teden, ko je Priština uvedla nova pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami. Gre za recipročni ukrep, saj je Srbija enak ukrep že sprejela.

Posebne enote kosovske policije so na severu Kosova v bližini dveh mejnih prehodov s Srbijo od ponedeljka, medtem ko več sto Srbov z vozili onemogoča dostop do njiju. V soboto pa se je zgodil incident na mejnem prehodu, kjer je kosovska policija pretepla tri Srbe, nato pa so neznanci zanetili požar v centru za registracijo vozil v kraju Zubini Potok, poročali pa so tudi o napadu na center za registracijo v kraju Zvečan.

"Po provokacijah posebnih enot, ki so že en teden na severu Kosova, je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sklenil dvigniti stopnjo pripravljenosti dela enot srbske vojske in policije," je sporočilo srbsko obrambno ministrstvo.

Napetosti med Srbijo in Kosovom