Turški uporabniki ne morejo več priti do Instagrama. Foto: AP
Turški uporabniki ne morejo več priti do Instagrama. Foto: AP

Turški urad za informacijsko tehnologijo in komunikacije (BTK) je na svoji spletni strani sporočil, da je z današnjim dnem onemogočil dostop do spletne strani družbenega omrežja Instagram, pri čemer razloga blokade in njenega trajanja ni navedel.

Odločitev o prepovedi prihaja po kritikah direktorja komunikacij turškega predsedstva Fahretina Altuna na račun Instagrama. Visoki turški funkcionar je platformo, ki je v lasti ameriškega tehnološkega velikana Meta, obtožil oviranja ljudi pri objavljanju sožalnih sporočil po smrti Hanije.

"To je zelo jasen in očiten poskus cenzure," je v sredo na družbenem omrežju X sporočil Altun in dodal, da Instagram za svoja dejanja ni navedel nobenih kršitev pravilnika ali drugih pojasnil.

"Še naprej bomo branili svobodo izražanja pred temi platformami, ki vedno znova kažejo, da služijo svetovnemu sistemu izkoriščanja in nepravičnosti," je dejal Altun. "Palestinskim bratom bomo stali ob strani ob vsaki priložnosti in na vseh platformah," je še dodal.

Po pisanju Al Džazire, ki se sklicuje na navedbe turških medijev, je v 85-milijonski Turčiji več kot 50 milijonov uporabnikov Instagrama.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem zaradi smrti Hanije, ki je bil v domnevnem izraelskem napadu ubit v sredo v Teheranu, za danes razglasil dan žalovanja. Turčija vzdržuje dobre odnose s Hamasom, Erdogan pa se je s Hanijo srečal aprila v Carigradu.