Erdogan pred novim turškim vojaškim ponosom. Foto: Reuters
Erdogan pred novim turškim vojaškim ponosom. Foto: Reuters

Ladja TCG Anadolu lahko sprejme samo lahka letala, predvsem helikopterje in letala, ki lahko vzletajo s krajših stez. Ladja je dolga 232 metrov in široka 32 metrov, na njej pa je prostora za okoli 1400 ljudi, en bataljon vojakov, bojna vozila in podporne enote za operacije v tujini.

"Ta ladja nam bo omogočila izvajanje vojaških in humanitarnih operacij v vsakem kotičku sveta, ko bo to potrebno," je ob splavitvi ladje v Carigradu dejal turški predsednik Tayyip Recep Erdogan. "To plovilo vidimo kot simbol, ki bo utrdil položaj Turčije kot regionalne voditeljice."

Ladjo, ki temelji na zasnovi španske lahke letalonosilke Juan Carlos I., so zgradili v carigrajski ladjedelnici Sedef, zgradil pa jo je turško-španski konzorcij.

Ankara je sprva načrtovala, da bo na svojo največjo vojaško ladjo namestila bojna letala F-35 B model, ki lahko vzletajo s krajših pristajalnih stez. Potem pa so morali Turki načrte spremeniti, saj so ZDA izločile Turčijo iz njenega programa F-35, potem ko je Ankara leta 2019 kupila ruski obrambni sistem S-400. Ankara je nato TCG Anadolu spremenila v letalonosilko za brezpilotna letala.

Poleg helikopterjev bo na novo ladjo tako namestila bojna brezpilotna letala Bayraktar TB3 in Kizilelma, obe proizvaja turško podjetje Baykar, pa tudi lahka jurišna letala Hurjet, ki jih razvija podjetje Turške vesoljske industrije.

TCG Anadolu bo tako prva amfibijska jurišna ladja na svetu, na kateri bodo nameščeni brezpilotni letalniki.

Foto: Reuters
Foto: Reuters