Ukrajinske sile so sprožile protiofenzivo. Foto: Reuters
Ukrajinske sile so sprožile protiofenzivo. Foto: Reuters

V Ukrajini je bilo že pred nekaj dnevi slišati, da so ukrajinske sile na območju Harkova dosegle preboj, vendar tega uradno ni potrdil nihče.

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v rednem večernem nagovoru ni povedal, za katere vasi naj bi šlo, češ da zdaj ni čas za to, dejal je le, da ima dobre novice. "Mislim, da smo vsi ponosni na naše vojake," je dodal in omenil tri enote, ki so se posebej izkazale.

Iz ukrajinske vojske so nato danes sporočili, da jim je uspelo ponovno zavzeti precej ozemlja v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov kot tudi v Donbasu in na jugu države. "Naše enote so prodrle 50 kilometrov za sovražnikovo linijo," je dejal visoki predstavnik ukrajinskih oboroženih sil Oleksij Gromov in dodal, da je bilo med operacijami na območju Harkova "osvobojenih več kot 20 naselij" oziroma da so zavzeli več kot 700 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Del harkovske regije so ruske sile zasedle kmalu po začetku invazije v Ukrajini 24. februarja. Nenehno se vrstijo tudi ruski napadi na drugo največje ukrajinsko mesto Harkov, ki pa ga ruskim silam doslej še ni uspelo zavzeti.

Ukrajina naj bi v zadnjih tednih okrepila napade, vendar je malo znanega o napovedani protiofenzivi na vzhodu in jugu države. Glede na navedbe ruskih poročevalcev naj bi ukrajinske sile v harkovski regiji od torka napredovale na območju kraja Balaklija.

Po navedbah Gromova je ukrajinskim silam tudi na jugu uspelo prodreti "globoko za sovražnikovo obrambno linijo", široko od dveh do več deset kilometrov. Tudi tu naj bi ukrajinske enote po njegovih besedah ponovno zasedle številna naselja.

Iz ukrajinske vojske so sporočili še, da so nekaj ozemlja pridobili tudi v Donbasu, med drugim v okolici mest Kramatorsk in Slovjansk. V bližini slednjega naj bi ukrajinske enote ruske sile potisnile do tri kilometre nazaj, osvoboditi pa naj bi jim uspelo tudi kraj Oserne.

Posledice napadov v stanovanjskem predelu Harkova. Foto: Reuters
Posledice napadov v stanovanjskem predelu Harkova. Foto: Reuters

Kijev priznal napade na Krimu

Medtem je Kijev priznal, da so njegove enote na začetku avgusta izvedle raketne napade na ruska vojaška oporišča na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Rusija je napad na letališče Saki do zdaj zanikala in ga pojasnjevala kot nesrečo, v kateri je prišlo do eksplozije streliva. Satelitski posnetki so sicer kazali na verjeten napad ukrajinskih sil. Kijev napadov do zdaj ni neposredno priznal.

ZDA bodo poslale še za 675 milijonov dolarjev orožja

ZDA bodo Ukrajini namenile dodatno vojaško opremo v vrednosti 675 milijonov dolarjev, je v ameriškem vojaškem oporišču v Ramsteinu v Nemčiji, kjer gosti srečanje zavezniških držav, t. i. skupine za stike za Ukrajino o nadaljnji vojaški podpori tej državi v vojni z Rusijo, napovedal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Opozoril je na začetek protiofenzive ukrajinskih sil na jugu države in ocenil, da so tam vidni učinki te pomoči iz tujine. "Zdaj smo priča vidnemu uspehu naših skupnih prizadevanj na bojišču," je dejal in dodal, da so zaveznice v tem dolgoročno.

Napovedal je tudi novo ameriško pomoč, ki po njegovih besedah med drugim vključuje samovozne havbice, vodene rakete in topniško strelivo. Pričakovati je, da bodo novo pomoč danes naznanile tudi druge države.