V prihodnjih dneh ni napovedanih novih obilnejših padavin, zato pričakujejo, da se bo stanje povsem stabiliziralo. Foto: EPA
V prihodnjih dneh ni napovedanih novih obilnejših padavin, zato pričakujejo, da se bo stanje povsem stabiliziralo. Foto: EPA

Oblasti hercegovsko-neretvanskega kantona so do sobote zvečer uradno potrdile 15 smrtnih žrtev, od tega 13 v Jablanici in dve v Konjicu. Še tri osebe so v ujmi, ki je državo zajela pred tremi dnevi, umrle v Fojnici v srednjebosanskem kantonu.

Danes so reševalci v Dolnji Jablanici na severu hercegovsko-neretvanskega kantona odkrili še dve trupli. Kot je pisal portal Klix.ba, so ju našli na kraju, kjer se je ogromna količina kamenja in odpada iz kamnoloma vsula na naselje.

Oblasti hercegovsko-neretvanskega kantona še niso potrdile teh dveh žrtev, bodo pa nove podatke objavile zvečer.

Možnosti, da bi pod ruševinami našli preživele, skorajda ni

Na prizadetih območjih reševalci še naprej iščejo pogrešane, strokovne ekipe pa odpravljajo škodo na prometni, telekomunikacijski in elektroenergetski infrastrukturi. Napovedan je tudi prihod mednarodnih reševalnih ekip, ki bodo pomagale pri iskanju pogrešanih in odpravljanju posledic naravne katastrofe.

Donja Jablanica je med najhuje prizadetimi območji. Foto: Reuters
Donja Jablanica je med najhuje prizadetimi območji. Foto: Reuters

Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin, ki se mu je uspelo prebiti v Donjo Jablanico, naj bi bili med pogrešanimi tudi tujci. Po njegovih besedah možnosti, da bi pod ruševinami ali v avtomobilih, ki jih je odneslo, še našli preživele, skorajda ni.

Ljudje na celotnem prizadetem območju odstranjujejo iz hiš blato, mulj, čistijo, popravljajo se ceste, poskuša se priti še do zadnjih vasi, ki so odrezane od sveta. Ogromno je prostovoljcev in solidarnosti med ljudmi, je še poročal Anžin.

Vzpostaviti jim je uspelo cestno povezavo med Mostarjem in Jablanico, vendar je vožnja po cesti dovoljena le za vozila reševalnih služb in nujne primere. Oblasti pozivajo ljudi, naj se ne podajajo na prizadeta območja.

Na območju Jablanice in Konjica so kljub oteženemu dostopu uspeli vzpostaviti električno oskrbo 3000 gospodinjstvom, okoli 1100 pa jih je še vedno brez elektrike, poroča Dnevni avaz.

Prebivalce uničenih območij, ki so ostali brez domov, so namestili v hotelih in domu starejših občanov v Jablanici, številni pa so se zatekli k sorodnikom in prijateljem.

Hidrološke razmere se umirjajo

Hidrološke razmere se medtem umirjajo. Pristojne službe so danes sporočile, da se vodostaji vseh rek z izjemo Save znižujejo. Ker v prihodnjih dneh ni napovedanih novih obilnejših padavin, pričakujejo, da se bo stanje povsem stabiliziralo.

Sava še vedno narašča, vendar po izračunih hidrologov ne bo dosegla vodostajev, pri katerih bi se prelila iz struge. Ob občutnejših spremembah vremenskih razmer v povodju Save pa bodo pristojne službe opozorile prebivalstvo, so sporočili.

V BiH-u danes potekajo tudi lokalne volitve. Osrednja volilna komisija je v preteklih dneh volitve preložila za štiri volilne enote, ki so jih prizadele poplave, ter za del volišč v Fojnici, davi pa je sporočila, da preložitev volitev velja za celotno območje Fojnice.

Slovenija je namenila pomoč v vrednosti 250.000 evrov

Na pomoč prizadetim v Bosni in Hercegovini so se dopoldne odpravili slovenski reševalci. Vlada je tja napotila enoto za iskanje in reševanje v urbanih okoljih in enoto reševalnih psov. Pomagali bodo pri iskanju morebitnih preživelih.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo Slovenija pomoč BiH-u pri posredovanju ob poplavah zagotovila na podlagi njenega zaprosila za pomoč z mehanizmom EU-ja na področju civilne zaščite. Naša država bo pomoč zagotavljala od danes do prihodnje nedelje.

Ekipa slovenskih reševalcev je krenila v BiH. Foto: BoBo
Ekipa slovenskih reševalcev je krenila v BiH. Foto: BoBo

Skupna vrednost pomoči bo znašala do 250.000 evrov, Evropska komisija pa jo bo povrnila v višini do 75 odstotkov transportnih in nekaterih operativnih stroškov delovanja enot. Finančna sredstva za izvedbo pomoči bo zagotovilo ministrstvo za obrambo iz finančnega načrta pri Upravi RS-ja za zaščito in reševanje.

Pomoč v BiH prihaja tudi iz drugih držav. EU je namreč z omenjenim mehanizmom tja napotil še reševalce iz Hrvaške in Srbije, je na družbenem omrežju X sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Nujno podporo v obliki ekip, črpalk, bagrov, generatorjev in druge opreme pa so po njegovih navedbah poleg Slovenije, Hrvaške in Srbije ponudile tudi Slovaška, Poljska, Albanija, Turčija, Severna Makedonija in Črna gora.

Reševalni psi, ki bodo pomagali iskati preživele na poplavnih območjih. Foto: Združenje reševalnih psov Slovenije
Reševalni psi, ki bodo pomagali iskati preživele na poplavnih območjih. Foto: Združenje reševalnih psov Slovenije

Konvoj 16 vozil s 46 pripadniki civilne zaščite in reševanja je skupaj s šestimi psi iz državnega logističnega centra na Rojah krenil nekaj po 12. uri. Če bo treba, bodo po tednu dni zamenjali ekipo, je v izjavi za javnost ob odhodu reševalcev dejal generalni direktor Uprave RS-a za zaščito in reševanje Leon Behin.

"Gre za res katastrofalne razmere na relativno zelo zgoščenem območju, kar otežuje reševanje, saj ni prostora za veliko gradbene stroje in drugo mehanizacijo," je opozoril. Slovenska enota za iskanje in reševanje v urbanih okoljih je po njegovih besedah specializirana, da lahko na takih območjih išče, evakuira in čisti. Za te namene ima najsodobnejša dvigala, poleg teh so reševalci s seboj odpeljali štabne kontejnerje, mobilno komunikacijo. Slovenci bodo tako pomagali "odkopati objekte, poiskati žive, tudi s psi, oziroma najti, kar se najti da, glede na veliko število še pogrešanih oseb, hkrati pa tudi čistiti in preprečiti nadaljnje poplavljanje".

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da je slovenska ekipa izkušena, a je vse odhajajoče kljub temu pozval, naj pazijo nase, saj odhajajo na nepoznan, razmočen teren, "voda je verjetno še povsod".

V BiH-u odpravljajo posledice poplav