Evbejo so požari posebej hudo prizadeli. Foto: EPA
Evbejo so požari posebej hudo prizadeli. Foto: EPA

Na drugem največjem grškem otoku Evbeja in polotoku Peloponez pomagajo tudi številne tuje ekipe.

"Mislim, da lahko rečemo, da bomo požarne fronte počasi ukrotili," je povedal Koncias. "Včeraj smo celo prvič po več dneh videli svetlobo sonca," je dodal. Območje je bilo namreč več dni ujeto v gost dim, to pa je dodatno otežilo tudi gašenje iz zraka. Na Evbeji se proti požarom bori skoraj 900 gasilcev.

Na goratem območju Peloponeza pa razmere ostajajo nevarne. Namestnik guvernerja regije Arkadija Hristos Lambropulos je pojasnil, da so vse napore usmerili v preprečevanje širjenja požara v smeri gostega gozda na gori Mainalo. Vasi trenutno še niso ogrožene, a se lahko razmere hitro spremenijo.

V požarih v državi so doslej umrli trije ljudje. Številni priznavajo, da je bila pomoč iz tujine ključna pri preprečevanju hujše katastrofe. V okviru evropskega mehanizma civilne zaščite so doslej države Grčiji pomagale z 21 letali, 250 vozili in več kot 1200 gasilci.

Požari v Turčiji v pretežni meri pod nadzorom

Dva tedna po izbruhu najhujših požarov v zadnjem desetletju so ti v Turčiji v pretežni meri pod nadzorom, z izjemo jugozahodne turške province Mugla, kjer se več kot 80 gasilskih vozil in 350 gasilcev še vedno bori z najmanj dvema požaroma. Močni vetrovi in gorski teren v provinci otežujejo gašenje požarov.

"Trenutno na območju kanjona divjata dva požara, do katerih ni mogoče priti z gasilskimi vozili in se jim težko približajo celo s helikopterji," je povedal gasilski načelnik v mestu Koycegiz Bahattin Yavuz. Dodal je, da tamkajšnji prebivalci niso v neposredni nevarnosti zaradi požarov, a pristojne oblasti situacijo kljub vsemu pozorno spremljajo.

V torek ponoči so pristojne službe pogasile požare v pristaniškem mestu Bodrum v provinci Mugla. V provinci je po podatkih lokalnih oblasti zgorelo več kot 66.000 hektarjev površin. Pristojne oblasti pa so šele začele ocenjevati škodo, ki jo je povzročilo 275 požarov v okoli 53 provincah po državi.

Suša in vetrovi lahko v prihodnjih mesecih v Turčiji sprožijo nove požare, je opozoril gozdni inženir Univerze v Carigradu Doganay Tolunay.

Na Siciliji padel vročinski rekord

Italija: Vročinski val Lucifer še okrepil širjenje požarov

Italijo pa je ta teden prizadel vročinski val, ki so ga v državi poimenovali Lucifer in je zlasti na Siciliji in v Kalabriji še okrepil požare. Temperature so se danes na Siciliji povzpele na 48,8 stopinj Celzija, kar je nov temperaturni rekord. Šlo naj bi celo za evropski rekord, a mora to potrditi še italijanski meteorološki urad.

Drugod na jugu Italije so se temperature zaradi Luciferja povzpele na od 39 do 42 stopinj. V osrednjih regijah Toskana in Lacij, vključno z Rimom, vremenoslovci ta teden pričakujejo temperature okoli 40 stopinj Celzija.

Vročinski val naj bi dosegel vrhunec v petek, ko naj bi bi v 15 mestih izdali najvišje opozorilo pred nevarnostjo. Vročina bo v mestih namreč tako močna, da lahko ogroža zdravje splošnega prebivalstva, ne le starejših in šibkih.

Sicilija in Kalabrija se že vse poletje borita s požari. Številne so povzročili požigalci, vročina pa jih je pomagala širiti. V zadnjih 12 urah so gasilci zabeležili 300 intervencij. V Kalabriji požari ogrožajo gorsko verigo Aspromonte, ki je na Unescovem seznamu območij posebnega geološkega pomena.

Tudi gorsko verigo Madonie v bližini glavnega mesta Sicilije Palerma že nekaj dni oblegajo plameni. Predsednik dežele Sicilije Nello Musumeci je pozval k razglasitvi izrednih razmer, na območju pa se danes mudi tudi italijanski kmetijski minister Stefano Patuanelli, ki naj bi se srečal z lokalnimi župani.