Skupno število umrlih zaradi covida-19 v Italiji pa je od začetka epidemije v državi 20. februarja preseglo številko 32.000, saj je umrlo 32.007 ljudi.

Kuharja v rimski restavraciji Marco Martini, ki je v ponedeljek odprla svoja vrata. Foto: Reuters
Kuharja v rimski restavraciji Marco Martini, ki je v ponedeljek odprla svoja vrata. Foto: Reuters

Število aktivno okuženih z novim koronavirusom se je v zadnjih 24 urah v Italiji znižalo z 68.351 na 66.553. V italijanskih bolnišnicah je še 10.207 bolnikov s covidom-19. Število bolnikov na oddelkih intenzivne nege se je znižalo na 749. V samoizolaciji na domu je še 55.597 oseb. Število tistih, ki so okrevali po covidu-19, se je povečalo na 127.326.

Vrata odprle restavracije, frizerji, muzeji, cerkve ...
Medtem so v Italiji znova lahko vrata odprli restavracije, frizerji, trgovine na drobno, muzeji in knjižnice, po cerkvah pa so znova dovoljene maše. Pri vsem skupaj veljajo ukrepi omejevanja socialnih stikov.

Bazilika, ki lahko sprejme 60.000 ljudi, je bila od 10. marca zaprta zaradi ukrepov, ki so jih uvedli v Italiji, močno prizadeti v pandemiji. Odprta je bila le posameznim vernikom za osebno molitev. Foto: Reuters
Bazilika, ki lahko sprejme 60.000 ljudi, je bila od 10. marca zaprta zaradi ukrepov, ki so jih uvedli v Italiji, močno prizadeti v pandemiji. Odprta je bila le posameznim vernikom za osebno molitev. Foto: Reuters

Bazilika svetega Petra v Vatikanu je po dveh mesecih znova odprla svoja vrata za turiste, je potrdil Sveti sedež. Največjo katoliško cerkev na svetu, ki se razteza na 23.000 kvadratnih metrih, so pred odprtjem temeljito razkužili, papež Frančišek pa za zdaj v njej še ne bo maševal. Prav tako še ne bo nagovarjal vernikov na trgu sv. Petra, da bi se izognili zbiranju množic. V petek je stekla čistilna akcija, med drugim so čistili marmorna tla cerkve iz 16. stoletja, ob bronastih vhodnih vratih pa so namestili razkužilnike za roke.

Tako cerkev sv. Petra kot še tri druge papeške bazilike bodo še naprej sledile priporočilom italijanskega notranjega ministrstva. Med drugim bodo omogočale dostop do bogoslužja v zaprtih prostorih le 200 ljudem hkrati. Pri zagotavljanju reda bodo pomagali vatikanska švicarska garda in prostovoljci malteškega reda. Temperaturo bodo obiskovalcem predvidoma merili le ob večjih slovesnostih, so sporočili iz Vatikana.

Medtem ko se po Rusiji že rahljajo ukrepi, pa omejitve še vedno veljajo v Moskvi, ki jo je epidemija najbolj prizadela. Foto: Reuters
Medtem ko se po Rusiji že rahljajo ukrepi, pa omejitve še vedno veljajo v Moskvi, ki jo je epidemija najbolj prizadela. Foto: Reuters

V Rusiji najmanj okužb po 1. maju
V Rusiji so prvič po 1. maju prešteli manj kot 9000 novih okužb z novim koronavirusom. Zaznali so 8926 novih okužb v zadnjih 24 urah, skupno pa so jih do zdaj v največji državi na svetu, ki ima za ZDA največ potrjenih okužb na svetu, našteli 290.678. Manj dnevnih okužb so nazadnje ugotovili 1. maja, ko jih je bilo 7933.

Predstavnica ministrstva za zdravje Ana Popova je tako dejala, da število novih okužb počasi pada in da po vsej državi opažajo ustalitev razmer.

V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo še 91 bolnikov, skupno 2722. V državi so po regijah, glede na epidemiološke razmere, ukrepe začeli rahljati prejšnji teden. V najbolj prizadeti Moskvi naj bi stroge omejitve gibanja začeli sproščati junija.

Epidemija se umirja, države v Evropi rahljajo ukrepe

Po Evropi se odpirajo restavracije, bari, šole ...

Po Evropi se sicer z novim tednom nadaljuje rahljanje ukrepov, ki so bili sprejeti za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Odpirajo se šole, ponekod tudi restavracije, bari in muzeji. Strokovnjaki poudarjajo, da morajo države pri rahljanju ukrepov ostati previdne, saj bi prehitro sproščanje lahko povzročilo drugi val okužb.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom po svetu je v nedeljo po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) preseglo 4,5 milijona. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 100.000 dodatnih okužb. Umrlo je še 5336 ljudi, skupaj doslej že 307.395. V Evropi so do zdaj zaznali skupaj 1.870.545 okužb, umrlo je 165.951 ljudi. V zadnjih 24 urah so ugotovili 22.100 okužb in 1228 smrti.

Medtem ko Španija sprošča ukrepe, omejitve še vedno veljajo v Madridu in Barceloni. Foto: Reuters
Medtem ko Španija sprošča ukrepe, omejitve še vedno veljajo v Madridu in Barceloni. Foto: Reuters

Tudi v Španiji število dnevnih žrtev pod sto
Tudi v Španiji, ki je tako kot Italija ena izmed najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, je število smrtnih žrtev močno padlo. V nedeljo je prvič od začetka karantene umrlo manj kot sto bolnikov. V večini Španije bo do konca tedna odpravljena karantena. S ponedeljkom so se v večini mest lahko odprle terase barov in restavracij, dovoljena pa so druženja skupin do deset ljudi. V Madridu in Barceloni ter delih severozahoda države večina omejitev še vedno velja, so se pa lahko tu odprle nekatere manjše trgovine. Zdravstvene oblasti so sporočile, da so zelo blizu ustavitvi širjenja virusa, toda opozarjajo, da je tveganje za drugi val še vedno veliko.

April v Belgiji najbolj smrtonosen od druge svetovne vojne naprej
V Belgiji je novi koronavirusa dva zaporedna dneva zahteval manj kot 50 žrtev v 24 urah, kar je najmanj v skoraj dveh mesecih, poroča BBC. Pred tednom dni so se odprle trgovine, zdaj pa se je v omejenem obsegu začel pouk v šolah. Odprli so se muzeji in živalski vrtovi, da bi se izognili gneči, pa so mogoče le rezervacije vstopnic po spletu. Dovoljene so tudi športne dejavnosti skupin do 20 ljudi. Belgija ima sicer najvišjo stopnjo umrljivosti za covidom-19 na svetu. V 11-milijonski državi je do zdaj za posledicami novega koronavirusa umrlo 9000 bolnikov.

V Belgiji so učenci znova zasedli šolske klopi. Foto: Reuters
V Belgiji so učenci znova zasedli šolske klopi. Foto: Reuters

Pretekli mesec je bil sicer najbolj smrtonosen april v Belgiji od druge svetovne vojne naprej. Aprila letos so namreč zaznali 15,7 smrti na 1000 prebivalcev, aprila 1941 pa 16,3 smrti na 1000 prebivalcev. Pretekli mesec je v Belgiji, ki jo je novi koronavirus močno prizadel, umrlo 14.790 ljudi, kar je precej več od običajnih manj kot 9000 v aprilu. Belgijo je pandemija novega koronavirusa močno prizadela in ima eno najvišjih stopenj umrljivosti glede na število prebivalcev na svetu. Umrlo je 9080 bolnikov s covidom-19, zaznali pa so 55.559 primerov okužbe z novim koronavirusom.

V Grčiji so v šolske klopi lahko spet sedli srednješolci. Turistom so znova na ogled atenska akropola in druga arheološka najdišča. Veljajo strogi ukrepi, ob obvezni 1,5-metrski razdalji med ljudmi je tudi omejeno število obiskovalcev. Muzeji, ki so prav tako zaprti od sredine marca, medtem ostajajo zaprti do 15. junija. Grčija je sicer ena manj prizadetih evropskih držav v pandemiji. Zaradi covida-19 je umrlo 163 ljudi. Ukrepe so začeli rahljati v maju po šesttedenskem zaprtju v želji, da bi rešili za gospodarstvo izjemno pomembno turistično industrijo.

Dijaki zadnjih letnikov so se v šole vrnili na Portugalskem, kjer so se odprli bari, restavracije, muzeji in galeriji.

Na Danskem so se osnovne šole odprle že pred časom, zdaj pa so se znova tudi srednje šole. Prav tako so odprli restavracije in kavarne.

Irska je s ponedeljkom začela obsežnejše postopno sproščanje omejitev. Najprej se je lahko začelo delo na prostem, dovoljeno je druženje manjših skupin na prostem, odprle pa so se tudi nekatere trgovine.

Nemčija: žarišča okužb v klavnicah

Iz Nemčije poročajo o novem žarišču okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi v klavnici Westfleisch na Spodnjem Saškem, kjer so potrdili 92 primerov. Klavnico so do preklica zaprli, zaposlene pa so poslali v karanteno. Med okuženimi je veliko delavcev iz vzhodne Evrope, ki živijo v skupnih nastanitvah.

V Nemčiji so zaznali že več podobnih izbruhov novega koronavirusa v klavnicah. Prvi je bil v klavnici v okraju Coesefeld v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija, kjer so potrdili 260 okužb. Po tem odkritju so sprožili množično testiranje po obratih za predelavo mesa po vsej državi. Okužbe so do zdaj potrdili še v obratu v zvezni deželi Schleswig - Holstein, kjer je več kot sto primerov. Okoli 60 okužb pa so potrdili v klavnici na Bavarskem.

Poleg izbruhov v obratih mesnopredelovalne industrije v Nemčiji skrb vzbujajo tudi izbruhi novega koronavirusa v begunskih centrih po državi. O 130 primerih okužbe poročajo iz centra v mestu Sankt Augustin v Severnem Porenju - Vestfaliji. Drugih 170 prebivalcev centra je bilo na testiranju negativnih. Begunce so ločili glede na rezultate testa, razmejili so tudi zunanji del centra. Jedo lahko samo v sobah. V tej deželi so sicer večji izbruh koronavirusa potrdili že v dveh drugih begunskih centrih.