AfD se na volitvah v evropski parlament z vladnim SPD-jem bori za drugo mesto. Foto: Reuters
AfD se na volitvah v evropski parlament z vladnim SPD-jem bori za drugo mesto. Foto: Reuters

"V Mannheimu je bil v napadu z nožem poškodovan kandidat AfD-ja na volitvah za mestni svet, potem ko je pristopil k človeku, ki je uničeval plakat," je sporočil sopredsednik AfD-ja Tino Chrupalla na družbenem omrežju X.

Napad se je zgodil v torek malo pred 23. uro zvečer, 25-letnega napadalca pa so kmalu po napadu pridržali. "Preiskava za zdaj ne kaže, da se je osumljenec zavedal, da je napadel politika AfD-ja," je pojasnila policija.

Sopredsednica AfD-ja Alice Weidel je za Reuters povedala, da je bil napad "šokantno dejanje, ki je vse osupnilo".

Policija je sporočila, da so osumljenca pridržali, in ker je kazal jasne znake duševne bolezni, so ga odpeljali v psihiatrično bolnišnico.

V stranki AfD navajajo, da je politik dobil poškodbe pri ušesu in na trebuhu, potem ko je pristopil k več ljudem, ki so odstranjevali predvolilni plakat. V napad naj bi bili po navedbah stranke vpleteni do trije ljudje, dva sta pobegnila.

Napad se je v Nemčiji zgodil pred nedeljskimi lokalnimi volitvami in volitvami v Evropski parlament in le nekaj dni za tem, ko je 25-letni državljan Afganistana napadel udeležence desničarskega shoda s protiislamsko vsebino.

Po posredovanju med petkovim napadom v Mannheimu, v katerem je bilo poškodovanih pet oseb, je v nedeljo zaradi poškodb umrl 29-letni policist. Napadalca so ustrelili, vendar je preživel.

Nemški zvezni tožilci še raziskujejo ozadje petkovega napada, medtem ko je več nemških vladnih predstavnikov nakazalo na možnost, da ima napad islamistični nagib.

Verbalni in fizični napadi na politike v Nemčiji so se po vladnih podatkih od leta 2019 več kot podvojili. Medtem je v državi vse v znamenju priprav na evropske volitve in lokalne volitve v treh zveznih deželah, pri čemer se pričakuje, da se bo AfD glede na javnomnenjske ankete odrezal zelo uspešno.