Letos je Italijo čez Sredozemsko morje doseglo skoraj 60.000 ljudi. Foto: EPA
Letos je Italijo čez Sredozemsko morje doseglo skoraj 60.000 ljudi. Foto: EPA

V sredni tragediji pred obalo Libije je ribičem uspelo rešiti le 15 ljudi, ki so preživeli brodolom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"To je cena nedejavnosti," je bila kritična predstavnica Mednarodne organizacije za migracije (IOM) Safa Msehli. Od začetka leta je na poti čez osrednji del Sredozemskega morja umrlo najmanj 1300 ljudi, je opozorila.

Italijanska obalna straža je medtem ta konec tedna sodelovala pri dveh zapletenih reševalnih akcijah, pri čemer so rešili 420 ljudi. V soboto popoldne so jih rešili 70, ko je njihov čoln zašel v težave. Prebežnike so prepeljali na varno na otok Lampedusa.

V drugi akciji pa so na ladjo Dattilo rešili več kot 350 prebežnikov, med njimi 40 mladoletnikov, ki so zdaj na poti na Sicilijo. Prebežniki so skušali Sredozemsko morje prečkati na ribiški ladji, ki pa je zaradi preobremenjenosti zašla v težave.

Letos je Italijo čez Sredozemsko morje doseglo že skoraj 60.000 ljudi, v enakem obdobju lani jih je bilo 32.000.

Libanonska vojska pa je v soboto sporočila, da so v petek ustavili čoln z 91 ljudmi, med njimi Sirci in Palestinci. Čolnu je zaradi slabega vremena grozil brodolom. V petek so sicer prestregli še eno skupino 82 ljudi, ki so skušali s čolnom prečkati Sredozemsko morje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ljudje, ki se na pot odpravijo iz Libanona, skušajo doseči predvsem Ciper, ki je najbližje ozemlje EU-ja.

V Rokavskem prelivu rešili 243 ljudi

Medtem pa so v Rokavskem prelivu v petek in soboto skupaj rešili 243 prebežnikov, ki so v improviziranih plovilih skušali pripluti iz Francije v Združeno kraljestvo, so sporočile francoske lokalne oblasti.

Prebežnike so prepeljali v francoska pristanišča v Boulognu, Dunkirku in Calaisu ter jih predali obmejni policiji in reševalnim ekipam.