Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Volodimir Zelenski. Foto: EPA

Zelenski je dejal, da sta bili tarči obstreljevanja stanovanjsko naselje in avtobusna postaja. "Ta ruski napad ni imel nobenega vojaškega namena, tako kot tisoče podobnih, ki so pravo sporočilo Rusije svetu," je dejal Zelenski in med drugim obsodil rusko obstreljevanje stanovanjskih sosesk, šol, lekarn, bolnišnic, avtobusnih postajališč in elektrarn, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Prepričan je, da bosta ukrajinska obveščevalna služba in vojska našli odgovorne za napade na Herson in druga ukrajinska mesta. "Napadalec bo postavljen na svoje mesto. S tem pa bomo dokazali pomen človečnosti, Ustanovne listine Združenih narodov in pravice vsakega človeka, da živi svobodno in varno pred terorjem in agresijo," je poudaril.

"Prizadevamo si tudi, da bi v pokrajinah Doneck in Lugansk odbili sovražnikove napade, ki jim kljub njihovim velikim izgubam ni videti konca," je še dodal.

Ubitih več kot 8000 civilistov

Po poročanju visokega komisarja ZN-a za človekove pravice Volkerja Türka je v vojni v Ukrajini do zdaj umrlo že 8006 civilistov, skoraj 12.300 pa je bilo ranjenih. Ob tem je opozoril, da je dejansko število žrtev zagotovo bistveno večje.

Največ žrtev je bilo dokumentiranih v mestu Mariupolj, in sicer približno 2000, je sporočila Matilda Bogner, vodja delegacije ZN-a za človekove pravice v Ukrajini. Njena delegacija je sicer dokumentirala številne kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava, vključno z mučenjem, uboji in spolnim nasiljem v Ukrajini.

"Vsak dan, ko se kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava nadaljujejo, je težje najti pot do miru," je opozoril Türk in hkrati pozval k večjim prizadevanjem, da bi kršilci človekovih pravic za svoja dejanja odgovarjali.

Putin na stadionu Lužniki. Foto: Reuters
Putin na stadionu Lužniki. Foto: Reuters

Putin: Rusija se v Ukrajini bojuje za svoja zgodovinska ozemlja

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem na državnem domoljubnem shodu na stadionu Lužniki v Moskvi dejal, da se Rusija bojuje za svoja zgodovinska ozemlja.

"Pravkar sem od vrha vojaškega vodstva države slišal, da prav zdaj poteka bitka za naša zgodovinska ozemlja, za naše ljudi," je Putin dejal pred več deset tisoč ljudmi, ki so se na stadionu zbrali na predvečer dneva branilcev domovine.

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk, ki si jih je Rusija septembra lani enostransko priključila.

Vodja Wagnerja: Ruska vojska zavrnila dobavo streliva plačancem

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je medtem opozoril, da je rusko vojaško vodstvo zavrnilo dobavo streliva njegovim plačancem, zaradi česar je Ruse pozval k pritisku na rusko vojaško vodstvo.

Prigožin je že v torek obtožil ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova, da sta zavrnila dobavo streliva njegovim borcem. Zavrnila naj bi jim tudi dobavo lopat za kopanje jarkov, takšna dejanja pa je označil za veleizdajo.

Raketa v bližini Bahmuta, za katerega potekajo hudi spopadi, v katerih naj bi sodelovale tudi enote Wagnerja. Foto: Reuters
Raketa v bližini Bahmuta, za katerega potekajo hudi spopadi, v katerih naj bi sodelovale tudi enote Wagnerja. Foto: Reuters

Prigožin, 61-letni zaveznik Putina, ki je več let deloval v senci, se je v zadnjih mesecih znašel v središču pozornosti, saj so njegovi borci v ospredju napadov v vzhodni Ukrajini. Od začetka invazije je večkrat kritiziral vojaško poveljstvo in "pošastno birokracijo" v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Prav tako je ruske sile v preteklosti obtožil, da skušajo "ukrasti" zmage Wagnerju.

Ruski parlament potrdil prekinitev sodelovanja Rusije v pogodbi Novi Start

Poslanci obeh domov ruskega parlamenta, dume in sveta federacije, so danes potrdili zakon o prekinitvi sodelovanja Rusije v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.

Prekinitev je v torek napovedal predsednik Putin, a ob tem poudaril, da Rusija od pogodbe ne odstopa. Putin je prekinitev izvajanja pogodbe Novi Start zagovarjal s tem, da ameriškim inšpektorjem ne more dovoliti obiska ruskih jedrskih objektov, medtem ko si Washington prizadeva Moskvi zadati strateški poraz.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da bo Rusija obnovila sodelovanje, ko bodo ZDA pripravljene upoštevati njihove interese.

Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu odločitev Rusije med obiskom v Varšavi označil za "veliko napako", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogodba Novi Start iz leta 2010 je zadnji dvostranski sporazum med glavnima jedrskima velesilama in nekdanjima tekmicama iz hladne vojne, ki med drugim omejuje število strateških jedrskih bojnih glav, ki jih lahko Moskva in Washington namestita, na 1550.