V Torinu niso vajeni tako visokih temperatur. Foto: EPA
V Torinu niso vajeni tako visokih temperatur. Foto: EPA

V Severni Makedoniji, kjer temperature že več dni presegajo 40 stopinj Celzija, so zaradi gozdnih požarov v nedeljo za 30 dni razglasili krizne razmere. Vlada je odobrila tudi vključitev policije in vojske v gašenje.

V zadnjih nekaj urah so pogasili okoli petnajst gozdnih požarov, na različnih območjih države pa jih je aktivnih še najmanj deset. Ogenj za zdaj še ne ogroža naseljenih območij. Požare gasijo tudi z letali in helikopterji, makedonski premier Hristijan Mickoski pa je za pomoč pri gašenju zaprosil tudi bližnje države, med njimi Slovenijo.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je na omrežju X zapisal, da so mobilizirali pomoč prek evropskega mehanizma civilne zaščite. Pri tem pa se je zahvalil Srbiji, Sloveniji in Turčiji, ki bodo v Severno Makedonijo skupaj poslale štiri helikopterje in dve letali.

Slovenija bo zagotovila dva reševalna helikopterja, cougar Slovenske vojske in westland policije, je sklenila slovenska vlada na dopisni seji. V Severni Makedoniji bosta predvidoma pet dni začenši s torkom. Vrednost napotitve je 400.000 evrov. 75 odstotkov stroškov premika helikopterjev do Severne Makedonije in nazaj bo pokrila Evropska komisija na podlagi mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite.

Morje v Pulju ima skoraj 29 stopinj

Huda vročina še vedno pesti tudi Hrvaško in druge države v regiji. Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes zaradi visokih temperatur izdal rdeče vremensko opozorilo za vzhod države in obalo, za torek pa za celotno državo z izjemo gospiške regije. Danes se bo živo srebro ponekod povzpelo do 37 stopinj Celzija, v torek pa do 38.

Še vedno se segreva tudi morje ob jadranski obali. V Pulju je imelo zjutraj blizu 29 stopinj, Malo jezero na Mljetu pa skoraj 31. V Splitu so izmerili skoraj 27 stopinj, v Dubrovniku pa še stopinjo več. Najhladnejše je bilo s 25 stopinjami morje v Šibeniku.

V BiH-u bo danes tako kot pretekle dni najbolj vroče na jugu države, kjer bodo temperature dosegle do 41 stopinj Celzija. Drugod se bodo gibale med 32 in 38 stopinjami.

V Srbiji rdeče vremensko opozorilo velja za vso državo, v Beogradu pa so že zjutraj izmerili 31 stopinj. Temperature se bodo čez dan gibale med 35 in 40 stopinjami Celzija, večina urbanih središč pa se bo tudi prihodnje dni spopadala s tropskimi nočmi.

V Italiji so se zaradi vročine podražili sladoled. Foto: EPA
V Italiji so se zaradi vročine podražili sladoled. Foto: EPA

V Romuniji zaradi vročine povečali proizvodnjo elektrike

"Kuhajo" se tudi v Romuniji, kjer naj bi se temperature danes povzpele nad 42 stopinj, ministrstvo za energijo pa je zaradi povečane porabe povečalo proizvodnjo elektrike za 400 megavatov.

Po napovedih romunskih vremenoslovcev bodo visoke temperature vztrajale še najmanj do torka, tropske bodo tudi noči, sledila pa bi lahko neurja s točo.

V nedeljo so na 136 od 168 vremenoslovnih postaj po državi izmerili rekordne temperature, reševalne službe pa so prejele več 100.000 klicev zaradi vročinskih kapi, glavobolov in nezavesti.

Italija pred najbolj vročim tednom

Na najbolj vroč teden v letu se pripravlja tudi Italija. Po predvidevanjih vremenoslovcev bo prizadet zlasti jug države, kjer so za prihodnjih nekaj dni napovedane temperature do 40 stopinj Celzija, vročina pa bo državo pestila najmanj do konca meseca.

Zaradi visokih temperatur so pristojne oblasti izdale rdeče opozorilo za 11 mest, to so Ancona, Bologna, Campobasso, Firence, Frosinone, Latina, Perugia, Rieti, Pescara, Rim in Viterbo. Rdeče opozorilo pomeni, da vročina ogroža tudi aktivne zdrave ljudi, in ne le ranljivih skupin.

Zaradi vročinskega vala so v zadnjih treh dneh umrli štirje starejši, trije v Apuliji, četrti pa je umrl v Rimu. Številni starejši državljani so bili medtem v Rimu hospitalizirani zaradi dehidracije.

Visoke temperature vplivajo tudi na turiste. V Rimu se namreč vrstijo kolone pred fontanami. Zaradi povpraševanja pa so skokovito narasle cene sladoleda.