Poplavljeno mesto Kiseljak. Foto: Rdeči križ
Poplavljeno mesto Kiseljak. Foto: Rdeči križ

Vlada Federacije BiH-a je zaradi katastrofalnih poplav razglasila stanje naravne nesreče na področju cele entitete. Podpredsednik vlade Federacije BiH-a ter minister za razvoj in podjetništvo Vojin Mijatović je ob tem sporočil še, da so v sodelovanju z Zvezno upravo za civilno zaščito (FUCZ) angažirali specializirane ekipe za reševanje na vodi in oblikovali krizni štab za koordinacijo dejavnosti.

Iz vlade Hercegovsko-neretvanskega kantona so pred tem za STA sporočili, da so vremenoslovci napovedovali obsežnejše padavine, a da "takšnega scenarija nihče ni mogel predvideti niti v sanjah". Razmere v Jablanici so opisali kot "apokaliptične" in poudarili, da so trenutno osredotočeni na reševanje ljudi. Iz FUCZ-ja so ob tem sporočili, da so padavine napovedane tudi v naslednjih dneh, kar predstavlja dodatne težave.

Član predsedstva BiH-a Željko Komšić je svojcem umrlih že izrekel sožalje, solidarnost pa je izrazil tudi vsem drugim, ki jih je ujma prizadela. "Institucije BiH-a bodo sprejele vse ukrepe, da bodo posledice poplav čim hitreje odpravljene in da bo prebivalcem zagotovljena ustrezna pomoč," je zagotovil.

Obsežen padavine, ki so v zadnjih dneh zajele regijo, so povzročile poplave, zemeljske plazove in skalne podore v delih BiH-a. Poleg Jablanice, ki je povsem odrezana od sveta, so razmere kritične tudi v bližnjem Konjicu, cestne in telekomunikacijske povezave pa so med drugim prekinjene tudi v občinah Kiseljak, Kreševo in Fojnica.

Vlada Hercegovsko-neretvanskega kantona je razmere razglasila za kritične, njena predsednica Marija Buhač pa je napovedala angažiranje vse razpoložljivih sil za pomoč in reševanje. Obrambni minister BiH-a Zukan Helez je medtem potrdil, da je vojska vključena v reševalne operacije. Aktiviran je tudi helikopter misije EU-ja v BiH-u Eufor.

Po besedah predsednika vlade Federacije BiH-a Nermina Nikšića so trenutno vsa prizadevanja oblasti in pristojnih služb usmerjena v reševanje ogroženih prebivalcev. "Zdaj je najpomembneje evakuirati ogroženo prebivalstvo in preprečiti nadaljnjo škodo," je poudaril.

Foto: Rdeči križ
Foto: Rdeči križ

Donja Jablanica "odrezana od sveta"

Tiskovni predstavnik vlade hercegovsko-neretvanskega kantona Darko Juka je navedel, da je situacija nekoliko bolj stabilna, in potrdil, da so se reševalne službe uspele prebiti do Jablanice.

"Trenutno je najbolj kritično v Donji Jablanici, ki je popolnoma odrezana od sveta," je dejal Juka. Dodal je, da so "porušene ceste, kakor tudi nekaj mostov na reki Drežanki" ter da so angažirane vse razpoložljive enote na terenu.

Izolirano je širše področje Konjic, vojska, civilna zaščita in lokalni klubi pa ljudi evakuirajo s čolni.

Opozoril je še na infrastrukturne težave in nevarnost preobremenitve elektroenergetskega sistema. Juka je potrdil 14 smrtnih primerov ter več primerov pogrešanih, a dodaja, da točnega števila še ne poznajo.

Džamijo v Donji Jablanici je popolnoma zalila voda. Foto: Rdeči križ
Džamijo v Donji Jablanici je popolnoma zalila voda. Foto: Rdeči križ

Nosečnica izgubila otroka

Juka je še dejal, da so imeli dve izjemno kritična primera – poškodovanega dečka in žensko v osmem mesecu nosečnosti. 10-letni deček je stabilen, medtem pa so iz kantonske bolnišnice sporočili, da je nosečnica izgubila otroka in je še vedno v smrtni nevarnosti.

Dodik prizadetim občinam namenil denarno pomoč

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je lokalnim skupnostim v Federaciji BiH-a, ki so jih prizadele poplave, izplačal denarno pomoč v višini po 50.000 konvertibilnih mark, svojcem žrtev pa je izrekel globoko sožalje.

Denar iz predsednikovega proračuna bo namenjen občinam Kiseljak, Fojnica, Jablanica, Konjic in Kreševo.

Na Hrvaškem ne pričakujejo poplav

Medtem še vedno naraščajo tudi vodostaji Save, Kolpe, Odre, Korane ter Otuče in Zrmanje na Hrvaškem. Čeprav so se nekatere od njih razlile, naj bi bile razmere pod nadzorom. Pristojni poplav ne pričakujejo. Za polovico države je sicer v veljavi rdeče vremensko opozorilo. Zaradi neugodne vremenske napovedi so rdeče opozorilo izdali tudi v Črni gori.

Poplave prizadele tudi Črno goro

Obilno deževje je povzročilo težave tudi v številnih črnogorskih mestih. Dele države so prizadele poplave, zaradi katerih so bile od sveta odrezane nekatere vasi, voda pa je vdrla v številne hiše, poročajo črnogorski in srbski mediji.

Velika gmotna škoda je zaradi poplav nastala v občini Šavnik v osrednjem delu države, domačini pa za zdaj niso ogroženi, je za črnogorsko tiskovno agencijo Mina povedal koordinator tamkajšnje službe za zaščito in reševanje Velimir Šobić.

Nekatere vasi v občini so odrezane od sveta, poškodovanih pa je tudi več cest. V enem od zaselkov je voda odnesla tudi most in velik del asfaltne ceste. Gasilci na poplavljenih območjih črpajo vodo iz objektov, veliko dela pa imajo tudi komunalni delavci zaradi odstranjevanja podrtih dreves.

Obilne padavine so ponoči povzročile težave tudi v več drugih občinah, med drugim v Nikšiću in Budvi.

Državni zavod za hidrometeorologijo in seizmologijo (ZHMS) je že v četrtek zaradi napovedanega močnega vetra in obilnega dežja razglasil rdeče vremensko opozorilo. Padavine bodo po napovedih vremenoslovcev danes ponehale.

Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas zbirata pomoč za Bosno in Hercegovino

Prispevate lahko s finančnim nakazilom na:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 0400 0027 7766 813 (odprt pri NOVA KBM OTP GROUP)
BIC: KBMASI2X
sklic: 00 96895
Namen: pomoč po poplavah BIH
koda namena: CHAR

Rdeči križ še sporoča, da materialne pomoči trenutno ne zbira.

Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POPLAVE BIH
Sklic: SI00 890

Pomagate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom POPLAVE5 ali POPLAVE 10 ter na KARITAS5 ali KARITAS10 na številko 1919, čimer boste pripevali 5 oz. 10 EUR.

Poplave v BiH-u in na Hrvaškem