Foto: EPA
Foto: EPA

Letalsko osebje je namreč začelo 10-dnevno stavko za zvišanje plač in izboljšanje delovnih pogojev.

Iberia Express je za zdaj potrdila osem "preventivnih odpovedi" poletov in v izjavi navedla, da je za 84 odstotkov prizadetih potnikov uredila nadomestne polete ali prevoze, preostali pa so se odločili za povračilo stroškov ali kupone.

Že v petek je letalska družba zaradi prihajajočih stavk napovedala, da bo v prvih treh dneh stavke odpovedala 24 notranjih poletov, kar bo vplivalo na približno 3000 potnikov. Stavkajoči med drugim zahtevajo izboljšanje delovnih pogojev in uskladitev plač z inflacijo, ki je bila julija v Španiji na letni ravni 10,8-odstotna.

V času stavke, ki bo trajala do 6. septembra, naj bi bilo skupno odpovedanih 92 poletov, kar bo vplivalo na več kot 17.000 potnikov, je povedala tiskovna predstavnica sindikata USO.

V Španiji so poleti že stekle tudi stavke zaposlenih pri Iberiinih konkurentih iz Združenega kraljestva in Irske, družbah EasyJet in Ryanair. Zaradi stavke pilotov je družba EasyJet danes odpovedala štiri polete. Piloti sicer zahtevajo ponovno vzpostavitev pogojev, ki so jih imeli pred pandemijo, in nadaljevanje pogovorov o novi kolektivni pogodbi.