Sirske oblasti trdijo, da protesti proti režimu niso miroljubni, protestnike pa označile za
Sirske oblasti trdijo, da protesti proti režimu niso miroljubni, protestnike pa označile za "oborožene ekstremiste". Foto: Reuters

Francija in Italija sta v skupni izjavi pozvali Evropsko unijo in Združene narode naj pritisnejo na sirske oblasti in od njih zahtevajo končanje nasilnega obračunavanja z miroljubnimi protestniki. "Pošiljanje tankov in vojske nad protestnike je nedopustno," je po srečanju z italijanskim premierjem Silviem Berlusconijem dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy in opomnil, da ukrepanje v Siriji brez resolucije Varnostnega sveta ZN-a ni mogoče.

London je sporočil, da namerava Damasku poslati "močan signal" in da razmišlja o sankcijah. Velika Britanija in druge evropske države naj bi pripravljale osnutek resolucije v Varnostnem svetu ZN-a, je za BBC razkril neimenovani diplomat.

Veleposlaniki EU-ja kmalu o sankcijah
Veleposlaniki članic EU-ja se bodo kmalu sestali na pogovorih o morebitnih sankcijah proti Siriji, je sporočil urad visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Catherine Ashton. Ashtonova je v soboto obsodila razmere v Siriji in pozvala k takojšnjemu prenehanju nasilja nad protestniki.

Predsednik EU-ja Herman van Rompuy meni, da EU za svojo pomoč Siriji najverjetneje ne bi dobila podpore Arabske lige in ZN-a. Bruselj se namreč sooča s kritikami, da ni dovolj aktiven v obsodbi sirskega nasilja nad protestniki.

"ICC naj preišče dogajanje"
Sirska organizacija za človekove pravice Savasiah trdi, da so od sredine marca, ko so se začeli protesti proti predsedniku Bašarju Al Asadu, varnostne sile ubile že več kot 400 protestnikov. Skupina zahteva, da Varnostni svet ZN-a Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) ukaže preiskavo o dogajanju v Siriji.

Dovolj je prelivanja krvi
"To barbarsko obnašanje, ki je namenjeno ohranjanju vladajoče klike na oblasti na račun naraščajočega števila civilnih žrtev, zahteva takojšnjo mednarodno akcijo. Morilci v sirskem režimu morajo odgovarjati za svoja dejanja. Reke krvi, ki jo preliva ta morilski režim zadnja štiri desetletja, so dovolj," je organizacija, ki jo je ustanovil odvetnik Mohanad Al Hasani, zapisala v izjavi.

Aretirali več ljudi
V mestu Dera, ki velja za enega izmed središč upora proti režimu predsednika Al Asada, dan po tem, ko je tja s tanki vdrla vojska in ubila najmanj 25 ljudi, odmevajo streli. V mestu Banias protestniki, ki jih obkrožajo varnostne sile, vzklikajo "Dol z režimom".

Sirska vlada zanika trditve zahodnih držav, da so protesti miroljubni. Prek uradne novinarske agencije so oblasti sporočile, da so v mnogo mest poslale vojaške okrepitve na željo državljanov, ki so zaskrbljeni zaradi "oboroženih skrajnežev". Oblasti so aretirale več ljudi – po trditvah organizacij za človekove pravice gre za njihove aktiviste –, ki jim bodo sodili na civilnih sodiščih.