Pred uradnim začetkom so se voditelji zbrali na družinskem fotografiranju. Med prisotnimi sta bila tudi premierja Rusije in Slovenije, Dmitrij Medvedjev in Janez Janša. Foto: Reuters
Pred uradnim začetkom so se voditelji zbrali na družinskem fotografiranju. Med prisotnimi sta bila tudi premierja Rusije in Slovenije, Dmitrij Medvedjev in Janez Janša. Foto: Reuters

Glavna tema devetega vrha Asem, ki ima naslov Prijatelji za mir, partnerji za blaginjo, so gospodarska in finančna vprašanja. Tako Evropa kot Azija si želita končanja dolgotrajne dolžniške krize na stari celini ter močnejše gospodarske rasti in okrevanja. Evropski in azijski voditelji, med katerimi je tudi slovenski premier Janez Janša, bodo govorili tudi o reformi mednarodnih finančnih ustanov in boju proti protekcionizmu.

Stalna pereča vprašanja
Na dnevnem redu bodo tudi aktualna mednarodna vprašanja, kot so boj proti terorizmu, piratstvo in širjenje orožja za množično uničevanje. Voditelji bodo razpravljali še o energetski in prehranski varnosti, upravljanju z vodnimi viri in podnebnih spremembah. Dotaknili se bodo tudi regionalnih vprašanj, kot so napetosti na Korejskem polotoku, iransko jedrsko vprašanje, kriza v Siriji in spremembe v Mjanmaru, ne bodo pa se izognili niti zadnjim napetostim v Južno- in Vzhodnokitajskem morju.

Vrh Asem po pričakovanjih ne bo prinesel večjih prebojev ali zgodovinskih dogovorov, bodo pa voditelji sprejeli "deklaracijo iz Viangčana" o krepitvi evropsko-azijskega partnerstva za mir in razvoj.

Tri novinke
Na vrhu se bodo forumu pridružile tri nove države - Norveška, Švica in Bangladeš - s čimer se bo število partnerskih držav povečalo na 51.

Premier Janša bo v sklopu plenarnih zasedanj predvidoma govoril na temo globalnih izzivov ter gospodarskih in finančnih zadev. V načrtu ima tudi več dvostranskih srečanj.