Proti otroški prostituciji se borijo organizacije in vlade po vsem svetu. Foto: EPA
Proti otroški prostituciji se borijo organizacije in vlade po vsem svetu. Foto: EPA

Akcija ameriškega zveznega preiskovalnega urada je potekala med petkom in nedeljo v več kot 29 ameriških mestih in je bila zelo uspešna. Poleg otrok, starih med 13 in 17 let, ki so jih rešili, so agentje zaslišali 571 ljudi in aretirali še 50 zvodnikov.

Posebna agentka Melissa Morrow je povedala, da so prijeli tudi 16-letno deklico, ki je bila zvodnica za mlajše otroke, s prostitucijo pa se je začela ukvarjati, ko je bila stara 13 let. "Deklica je bila na vrhu našega seznama zvodnikov, ki jih moramo prijeti, saj je v kremplje prostitucije vabila otroke, mlajše od sebe," je povedala Morrowova.

Rešujejo otroke, ujete v pasti prostitucije
FBI se po navadi ne vpleta v zadeve prostitucije, a posreduje, kadar so vpleteni otroci in gre za njihovo izkoriščanje. Namestnik pomočnika direktorja FBI-ja Daniel Roberts je povedal, da si želijo reševati otroke, med katerimi je večina samih, brez družine in prijateljev, veliko pa je tudi ubežnikov od doma. "Nadaljevali bomo s pregonom tistih, ki izkoriščajo otroke," pa je povedal direktor FBI-ja Robert S. Mueller III. in dodal, da nikoli ne bodo mogli vrniti njihove nedolžnosti, lahko pa jih rešijo iz začaranega kroga zlorabe in nasilja.

Tokratna operacija je bila že tretja tovrstna akcija od leta 2003, vpletenost FBI-ja v operacijo pa pomeni precej višje kazni za zvodnike, kot bi jih bili deležni po zveznih zakonih. Zvezna tožilstva bodo proti njim vložila obtožnice zaradi kriminalnega združevanja in zarote, kar pomeni deset let več zapora.

B. T.