Procesi zoper zvodnike so zelo zahtevni, tudi zato, ker se prestrašeni otroci bojijo pričati zoper svoje izkoriščevalce. Foto: EPA
Procesi zoper zvodnike so zelo zahtevni, tudi zato, ker se prestrašeni otroci bojijo pričati zoper svoje izkoriščevalce. Foto: EPA

Pravosodno ministrstvo je potrdilo, da so oblasti izvedle operacijo "Križem države" v 16 mestih. Večina otrok, ki so bili prisiljeni v prostitucijo, je pobegnila od doma, ali pa so jih zavrgle njihove družine. Organizirane skupine kriminalcev jih pogosto premamijo z besedami o nudenju zavetišča ali mamil, pozneje jih izrabljajo in stradajo ter so do njih nasilni.

"Otroška trgovina s spolnostjo ostaja eden najbolj nasilnih in neodpustljivih zločinov v tej državi," je dejal direktor FBI-ja Robert Mueller. Oblasti so v operaciji, ki se je končala ta teden, skupno aretirala 345 ljudi, med njimi 290 odraslih prostitutk. Od leta 2003 je bilo na državnih in zveznih sodiščih zaradi prisiljevanja otrok v prostitucijo obsojenih 308 zvodnikov in prostitutk, policisti pa so iz njihovih rok rešili 433 otrok.

Težave pri sodnem pregonu
Otroška protistucija je dobila nove razsežnosti s spletnim oglaševanjem mladoletnih prostitutk, ki je težko izsledljivo in zelo razširjeno. FBI večinoma raziskuje primere otroške prostitucije na širšem območju ZDA, ne le znotraj ene zvezne države. Veliko težavo pri obračunavanju z zvodniki predstavlja tudi kazenski pregon. Aprila 2006 so se porotniki na sojenju proti moškemu iz Nevade znašli v težkem položaju, ker 14-letna žrtev ni želela pričati proti njemu, k sreči pa ga je nekaj mesecev kasneje porota spoznala za krivega prisilne prostitucije 14- in 16-letnice.

Po podatkih univerze v Pensilvaniji naj bi bilo v ZDA skoraj 300.000 otrok v nevarnosti, da jih bodo spolno izkoriščali. "Ti otroci so žrtve. To je suženjstvo v 21. stoletju," je dejal Ernie Allen, predsednik državnega centra za pogrešane in izkoriščane otroke.

K. T.