Prstni odtisi bodo ostali pomembni, a pri FBI-ju želijo kombinacijo čim več osebnih značilnosti. Foto: EPA
Prstni odtisi bodo ostali pomembni, a pri FBI-ju želijo kombinacijo čim več osebnih značilnosti. Foto: EPA

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) naj bi prihodnje dni objavil milijardo dolarjev vredno ponudbo za deset let, s katero želi najti podjetje, ki bi bilo sposobno ustvariti in vzdrževati velikansko računalniško zbirko telesnih podatkov ljudi.

"Pomembno je, da zavarujemo naše meje in da teroristi ostanejo zunaj države. S tem bomo zaščitili naše državljane, naše sosede in naše otroke, ki bodo tako lahko dobili dobre službe in živeli v varni državi," je dejala Kimberly Del Greco, vodja FBI-jevega oddelka za biometrične podatke.

Telo na dlani FBI-ja
FBI že ima v svoji "zalogi" 55 milijonov prstnih odtisov, v prihodnjih letih pa načrtuje še oblikovanje podatkovne baze odtisov dlani, vzorce očesnih šarenic, zbirke fotografij brazgotin in tetovaž ter oblik obraza. Tako bi vse lastnosti lahko primerjali med seboj in dobili edinstveno kombinacijo biometričnih podatkov, s katero bi lahko z veliko gotovostjo prepoznali domnevnega terorista.

Kam smo prišli?
Kritiki pa opozarjajo, da to pod pretvezo varnosti pomeni preveč razkrivanja osebnih podatkov. "Začenjamo živeti v družbi stalnega nadzora, kjer je lahko kdor koli kadar koli tarča sledenja. Sčasoma bodo vsa naša dejanja postala zapisana in nato primerjana med seboj," je prepričan Barry Steinhardt, direktor ameriške zveze za državljanske svoboščine.

A. P.