Na morilski pohod je Matti Saari vzel tudi molotovke, s katerimi je v šoli podtaknil ogenj, zato so bila nekatera trupla ožgana do nerazpoznavnosti. Foto: EPA
Na morilski pohod je Matti Saari vzel tudi molotovke, s katerimi je v šoli podtaknil ogenj, zato so bila nekatera trupla ožgana do nerazpoznavnosti. Foto: EPA
V času pokola je bilo na šoli okoli 150 študentov in učiteljev. Foto: EPA
V Kauhajokiju s 14.000 prebeivalci še vedno ne morejo verjeti, da se je njihovo mirno mesto znašlo v središču medijske pozornosti. Foto: EPA
Dan žalovanja na Finskem

22-letni Matti Saari je oblečen v črno in s veliko torbo v rokah v torek vstopil v poklicno šolo v mestu Kauhajoki severno od Helsinkov in ustrelil deset ljudi. Nato se je še sam ustrelil v glavo in pozneje umrl v bolnišnici. Finci so še vedno šokirani, saj je je to že drugi pokol na šoli v manj kot letu dni.

A policija bi lahko morebiti preprečila tragedijo, saj je Saarija dan pred pokolom zaslišala, potem ko je prejšnji teden na spletnem portalu YouTube objavil posnetke sebe na strelišču. Kljub na trenutke osupljivim posnetkom se policija študenta ni odločila zadržati, saj ni bilo videti, da bi predstavljal grožnjo komur koli.

"Rešitev je walther 22"
V poslovilnem pismu je Saari napisal, da sovraži človeško raso, rešitev pa je videl v "waltherju 22", v pištoli, s katero je moril na šoli. Po besedah policistov njegovi zapiski razkrivajo sovraštvo do vsega in kažejo na to, da je o svoji morliski nameri razmišljal več let.

Saari je živel sam s svojo mačko in sosedje v njem niso videli problematične osebe, ampak normalnega in mirnega človeka. "Bil je kot vsi drugi, miren, toda ne puščavnik," je dejal eden izmed njegovih sosedov.

Orožje sodi samo na strelišče
Medtem ko je v državi dan žalovanja za žrtvami, so v javnosti vse glasnejše zahteve po spremembi enega izmed najliberalnejših zakonov na svetu, ki nošenje orožja dovoljuje že 15-letnikom. Z dolgo lovsko tradicijo je Finska s 1,6 milijona kosi orožja tretja na svetu po številu orožja na prebivalca, čeprav ima po drugi strani eno najnižjih stopenj kriminala.

Proti lahko dostopnemu orožju in za strožje zakone na tem področju se je odločno izrekel finski premier Matti Vanhanen, ki razmišlja celo o tem, da bi prepovedal zasebno uporabo pištol, ki bi se lahko po njegovem mnenju uporabljale samo še na streliščih. Finski zunanji minister Alexander Stubb je pojasnil, da bodo z razpravo o nadzoru nad orožjem poskušali določiti razliko med lovskimi puškami in navadnimi pištolami.

Čas teče, poslanci še razpravljajo
V začetku lanskega novembra je 18-letni študent Pekka-Eric Auvinen streljal na jugu Finske in ubil osem ljudi ter si nato sodil še sam. Tudi on je pred morijo objavil svoj posnetek na YouTubu. Po pokolu je finska vlada obljubila, da bo zakonsko določeno starostno mejo za nakup orožja dvignila s 15 na 18 let, a poslanci in ministri še vedno razpravljajo o spremembi zakonodaje.

K zamudi pri spreminjanju zakonov veliko prispeva tudi še vedno šibek protiorožarski lobij na Finskem. Še posebej na podeželju se trdno oklepajo lovske tradicije in odločno nasprotujejo omejevanju nošenja orožja, saj so po njihovem mnenju strelski incidenti še vedno redki.

Vanhanen se je zavzel tudi za podroben pregled dosedanjega nadzora nad spletnimi stranmi. "Internet in YouTube nista z drugega planeta. To je del našega sveta in odrasli imamo odgovornost, da bedimo nad tem, kar se dogaja, in da zagotovimo varnost," je dejal premier.

G. V.

Dan žalovanja na Finskem