Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in vietnamski predsednik Ngujen Minh Triet. Foto: EPA
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in vietnamski predsednik Ngujen Minh Triet. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je z Japonske že pristal na letališču v Singapurju. Foto: EPA
Hotojama
Levo japonski premier Jukio Hatojama, desno singapurski premier Li Hsien Long. Foto: EPA
Vrh Apeca v Singapurju

Voditelji 21 gospodarstev Azijsko-tihomorskega foruma o gospodarskem sodelovanju (Apec) so v zadnjem osnutku vrha namesto prepolovitve do leta 2050 predlagali "občutno" zmanjšanje plinov, ki prispevajo k segrevanju ozračja. Za spremembo (zmanjšanje načrtovanega zmanjšanja izpustov) je po besedah predstavnika kitajske pogajalske skupine odgovoren "blok razvitih držav". "Politična zavezanost voditeljev nekaterih držav in vlad se žal ne odseva v obnašanju in dejanjih nekaterih pogajalskih skupin," je bil razočaran predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Predsednik ZDA Barack Obama, ki se udeležuje dvodnevnega srečanja v Singapurju, je na včerajšnjem obisku v Tokiu že napovedal novo strategijo, ki bo spodbudila svetovno gospodarsko rast. Strategija bo spodbudila ZDA k proizvodnji z večjim prihrankom, manjši porabi, reformiranju finančnega sistema ter zmanjšanju dolgoročnega proračunskega primanjkljaja in zadolževanju.

"Prav tako bo dajala večji poudarek izvozu izdelka, ki ga lahko proizvedemo in prodajamo po vsem svetu," je dejal Obama na prvem obisku sicer devetdnevne turneje po Aziji. "Preprosto ne smemo ponoviti zgodbe o hitrem napredku in padcu, ki sta nas vodila v svetovno recesijo," je še dodal v Tokiu.

ZDA tarča kritik zaradi protekcionizma
A voditelji članic Apeca, ki napovedujejo 40-odstotni svetovni izvoz, so pozvale ZDA k prosti trgovini. Obama se je na začetku svojega mandata posvetil predvsem stanju na domačih tleh, manj pozornosti je namenil izmenjavi.

Tako mehiški predsednik Felipe Calderon kot ruski predsednik Dmitrij Medvedjev sta na srečanju poudarila, da "gredo ZDA v nasprotno smer od proste trgovine." Predstavnik ZDA na vrhu Apeca Ron Kirk je na srečanju dejal, da si bodo ZDA prizadevale k prosti trgovini, kar pomeni, da bodo morale umakniti investicijske in trgovinske omejitve v poslovanju z azijskim trgom.

Perujska delegacija predčasno domov
Perujska delegacija bo srečanje zapustila predčasno zaradi zapletov doma. Perujski vojaški poveljnik je namreč osumljen vohunjenja za čilsko vlado. Napetost med južnoameriškima sosedama je vzplamtelo ravno v času, ko bi se morala visoka predstavnika srečati na vrhu Apeca.

Avstralski premier Kevin Rudd je povedal, da je pomembno priznati, da je "stabilizacijska prisotnost varnostnih sil ZDA" podpirala velik del "miru in varnosti, ki smo ga v regiji uživali v zadnjih 30 letih." Ob tem je pozval k ustanovitvi nove azijsko-tihomorske skupnosti, ki bi vključevale tudi ZDA. Po njegovem je razlog v tem, da regija potrebuje enotno organizacijo, ki bi v svojem programu združevala tako politična, gospodarska kot varnostna vprašanja. Tudi japonski premier Jukio Hatojama je predlagal podobno skupino, poimenovano Vzhodno azijska skupnost, pri čemer prav tako ni izključil možnost članstva ZDA.

Nekdanji singapurski premier Li Kuan Jev je pozval ZDA, naj v Vzhodni Aziji sprejmejo bolj aktivno gospodarsko vlogo, v nasprotnem primeru pa jim grozi, da bodo izgubile položaj kot vodilna gospodarska in vojaška sila.

Vrh Apeca v Singapurju