Proteste v središču Dunaja je varovalo približno 2.000 policistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Proteste v središču Dunaja je varovalo približno 2.000 policistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Dunaj
Po poročanju avstrijske televizije se je zbralo 10.000 ljudi, policija pa pravi, da jih je bilo 6.000. Foto: EPA

Ples, ki se je razvil iz zabave združenja študentov skrajne desnice, je potekal v zimski palači avstrijskih cesarjev v Hofburgu. Organizirali so ga avstrijski svobodnjaki (FPÖ), nanj pa je bilo povabljenih tudi več znanih pripadnikov skrajnih desničarskih strank iz vse Evrope, med drugim tudi vodja francoske skrajno desničarske stranke Front National Marine le Pen.

Že pred začetkom plesa se je po poročanju avstrijske televizije v središču Dunaja zbralo približno 10.000 protestnikov, po podatkiih policije pa pa naj bi se zbralo 6.000 ljudi. Med protestniki so bili mladi in starejši, zbralo pa se je tudi nekaj ljudi, ki so preživeli holokavst.

V neredih za več deset tisoč evrov škode
Za red je skrbelo približno 2.000 policistov, ki so okoli palače vzpostavili tamponsko območje, poostreni varnostni ukrepi pa so veljali tudi drugod po mestu.

Med policijo in protestniki so vzniknili spopadi, kjer je bilo poškodovanih sedemnajst aktivistov in štirje policisti. Protestniki so uničevali izložbe trgovin in v stavbe metali steklenice, v neredih je tako nastalo več deset tisoč evrov gmotne škode.

Natascha Strobl, tiskovna predstavnica skupine Offensive Gegen Rechts (ofenziva proti desnici), je za tuje medije povedala, da je bil protest usmerjen proti "največjemu zboru elite evropske skrajne desnice". Johann Gudenus, vodja dunajske izpostave stranke FPÖ, je že v torek na tiskovni konferenci povedal, da so napovedani protesti proti udeležencem plesa "fašizem 21. stoletja".

Unesco ples odstranil s seznama
Unesco, Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, je omenjeni ples leta 2012 prav zaradi njegove povezave s skrajno desnico odstranila s seznama avstrijskih kulturnih tradicij.