Lani je zaradi virusa HIV na svetu umrlo okoli dva milijona ljudi. Foto: EPA
Lani je zaradi virusa HIV na svetu umrlo okoli dva milijona ljudi. Foto: EPA
Rdeče pentlje
En dan v letu, ko so rdeče pentlje v središču zanimanja, še zdaleč ni dovolj. Foto: EPA
Kitajci so se grebli za brezplačne kondome. Foto: Reuters
Dan boja proti aidsu po svetu

Letošnje geslo svetovne kampanje proti bolezni, s katero po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) po svetu živi 33 milijonov ljudi, mnogi izmed njih pa niti ne vedo, da so okuženi, je: "Izberi življenje, uporabi kondom."

Simptomi, ki spremljajo okuženost z virusom HIV, so močno potenje, izmenjavanje vročice in mrzlice, oslabelost organizma in izguba telesne teže. Virus HIV se najpogosteje prenaša prek transfuzije krvi in ob rojstvu, ko okužena mati virus prenese na novorojenčka. Poleg tega se virus prenaša tudi z nezaščitenimi spolnimi odnosi in mamilarskimi iglami.

Slovenija:
- letos 46 na novo okuženih,
- večina izmed njih moški, ki imajo spolne odnose z moškimi,
- letos umrlo 5 ljudi, v zadnjih desetih letih 38.

Ogrožena skupina tudi mladi in otroci
Med 33 milijoni okuženih je 2,5 milijona otrok, kar je največ do zdaj, več kot polovica vseh na novo okuženih po svetu pa so mladostniki in mladi odrasli. Namen svetovnega dneva boja proti aidsu je zbujati upanje, strpnost, solidarnost, opozoriti na pomembnost boja proti tej bolezni ter ljudi spodbujati k testiranju. Zgovoren je podatek, da se v Sloveniji za testiranje - čeprav je brezplačno in ga lahko kadar koli zahtevamo od izbranega zdravnika - odloči le 1,5 odstotka prebivalstva, v Avstriji pa vsak drugi državljan.

Preberite tudi: Število okuženih s HIV-om v Sloveniji narašča in blog teoretskega psihoanalitika Romana Vodeba o aidsu.

Koraki v pravo smer, a pot je še dolga
Kljub velikemu številu okuženih pa je svet v 20 letih le dosegel določen napredek, saj mnogi kljub okuženosti zaradi razvoja novih, učinkovitejših zdravil lahko živijo bolj kakovostno in daljše življenje. A splošno dostopno in učinkovito zdravljenje, preventiva, oskrba in podpora v Afriki, ki je dom največ HIV-pozitivnih, ostajajo redkost. Revne države se zaradi pomanjkanja sredstev zato večkrat znajdejo pred dilemo: ponuditi zdravljenje milijonom bolnikov, okuženih z virusom HIV, ali ponuditi dražje zdravljenje manjši skupini ljudi, ki se ne odziva na običajne terapije.

Združeni narodi so države pozvali, naj se osredotočijo na korenine te epidemije in se opremijo z vsemi sredstvi, da se virus ne bi razširjal med najbolj ogroženimi skupinami. "Na žalost ne obstaja čarobna rešitev za ustavitev virusa HIV," je dejal direktor agencije za boj proti aidsu Peter Piot. Lani so morali tako opustiti raziskave o dveh zdravilih proti aidsu, saj se je izkazalo, da celo višajo možnost okužbe.

Tudi Slovenija v boju proti aidsu
Po vsem svetu bodo danes potekale številne akcije in prireditve, tudi v Sloveniji. Brezplačno bodo razdelili 60.000 kondomov, 30.000 satenastih rdečih pentelj in 20.000 papirnatih pentelj, Inštitut za varovanja zdravja (IVZ) pripravlja strokovno srečanje, Društvo študentov medicine Slovenije pa bo po vsej državi na stojnicah mimoidoče seznanjalo z informacijami o HIV-u in aidsu ter opozarjalo na pomen testiranja. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem, so oktobra letos dobili veliko spodbudo, ko je bila Nobelova nagrada za medicino podeljena prav dvema raziskovalcema, ki sta odkrila HIV.

A. P./T. V.

Dan boja proti aidsu po svetu
V francoski prestolnici je skupina ACT-UP protestirala pred sodiščem proti kriminalizaciji prenašanja virusa HIV. Foto: Reuters
V Madridu so dan boja proti aidsu zaznamovali s plesno predstavo. Foto: Reuters
Mladi žrtvi aidsa; dveletni Phanice Nyandoya in štiriletni Antony Ochien poslušata svojo učiteljico, ki v otroškem centru v Nairobiju v Keniji predava o tej smrtonosni bolezni. Foto: Reuters
Z virusom HIV okužena deklica je v nepalski prestolnici Katmandu prižigala svečke, ki so orisale pentljo, znak boja proti aidsu. Foto: EPA
Bela hiša, dom ameriških predsednikov, odeta v rdeči pentljo. Foto: Reuters
V Minsku, v Belorusiji, so rdečo pentljo izrisali z lučkami na stavbi javne knjižnice. Foto: Reuters