Sveče po vsem mestu gorijo v spomin 21 žrtev Parade ljubezni. Foto: EPA
Sveče po vsem mestu gorijo v spomin 21 žrtev Parade ljubezni. Foto: EPA
Duisburg
Predsednik nemškega parlamenta Norbert Lammert, kanclerka Angela Merkel, predsednik Christian Wulff in njegova žena Bettina ter predsednica deželne vlade Severnega Porenja-Vesfalije Hannelore Kraft so na slovesnosti sedeli v prvi vrsti. Foto: EPA

Osrednja, dobro uro trajajoča komemoracija z žalno mašo je potekala v evangeličanski cerkvi Salvatorkirche, v živo pa so jo prenašali na nemški televiziji in na številnih drugih lokacijah v mestu. Žalne slovesnosti sta se udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Christian Wulff, nemški zunanji minister Guido Westewelle ter predsednica deželne vlade Severnega Porenja-Vesfalije Hannelore Kraft, med navzočimi pa ni bilo župana Duisburga Adolfa Sauerlanda. Nemški mediji so poročali, da je kanclerka Merklova prekinila svoj letni dopust, da se je lahko udeležila slovesnosti.

"Parada ljubezni kot ples smrti"
Žalno mašo sta darovala duhovnika Evangeličanske in Rimskokatoliške cerkve, ki predstavljata najbolj razširjeni veroizpovedi v državi. 550 stolov v cerkvi za žalno mašo so rezervirali za družinske člane umrlih in tistih, ki so bili na paradi poškodovani, ter za predstavnike države. Predstavniki oblasti so na slovesnosti zagotovili, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo kaznovali odgovorne za tragedijo.

"Parada ljubezni je bila kot ples smrti," je v svoji pridigi dejal Nikolas Schneider, vodja evangeličanske cerkve. "Med praznovanjem sle po življenju, nam je smrt pokazala svoj najgrši obraz," je še dodal. Hannelore Kraft je povedala, da so oblasti svojcem žrtev in ranjenim v tragediji dolžne, da temeljito raziščejo, kaj je vodilo do množične panike, ki se je končala s smrtmi nedolžnih obiskovalcev.

Sauerlanda ni bilo, odstopiti ne namerava
Sauerland, ki mu številni očitajo soodgovornost za sobotno tragedijo, v kateri je življenje izgubilo 21 ljudi, več kot 500 pa je bilo ranjenih, se je odločil, da se žalne slovesnosti ne bo udeležil, "zaradi spoštovanja do čustev svojcev umrlih" ter da ne bi s svojo navzočnostjo povzročil morebitnih provokacij. Sauerland je zavrnil pozive k odstopu, zavrača pa tudi vse očitke, da so za tragedijo soodgovorne tudi mestne oblasti, ki so prireditev nadzorovale.

Reševalci prižgali 21 svečk
Pred slovesnostjo so v spomin žrtvam po vsem Duisburgu ter okoliških mestih in vaseh zadoneli cerkevni zvonovi, ljudje pa so polagali žalne vence in sveče pred cerkvijo ter pred predorom, kjer se je tragedija zgodila. Žalne slovesnosti so se udeležili tudi reševalci, ki so pomagali pri odpravljanju posledic tragedije in so rešili številne ranjene, in ki so za vsako od žrtev parade prižgali svečko.

Tragedija se je zgodila na Paradi ljubezni pred tednom dni, ko je zaradi gneče življenje izgubilo 21 udeležencev, starih med 13 in 38 let. Poleg domačinov so bili med žrtvami tudi obiskovalci iz Španije, Italije, Avstrije, Kitajske, Nizozemske ter Bosne in Hercegovine. Od 500 ranjenih se jih 25 še vedno zdravi v bolnišnici.

Organizatorji podcenili število udeležencev
Prve ugotovitve nemške policije, ki preiskuje tragedijo, so pokazale, da so organizatorji Parade ljubezni podcenjevali število udeležencev. Več kot milijon in pol ljudi so stisnili na premajhen prostor, dostop na prizorišče pa je bil samo eden, in še ta je vodil skozi predor.