Nemci so v šoku, ne morejo doumeti, kako se je lahko zgodila taka tragedija. Foto: Reuters
Nemci so v šoku, ne morejo doumeti, kako se je lahko zgodila taka tragedija. Foto: Reuters
Love Parade
Posledice tragedije bodo dolgotrajne, pravi predstavnik nemške vlade. Foto: Reuters

Okoli 200 protestnikov je pred mestno hišo v Duisburgu zahtevalo odstop Sauerlanda in nosilo plakate z napisi "Kdo je kriv?" v krvavo rdeči barvi. Množica se je z minuto tišine spomnila 21 smrtnih žrtev. Kot zadnja je boj s poškodbami, prejetimi med paniko v predoru, ki je vodil do mesta prizorišča Parade ljubezni, v sredo izgubila 25-letnica.

Notranji minister nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Ralf Jäger je opozoril na "politično-moralno odgovornost" za tragedijo in dodal, da bi bilo dobro Sauerlandu svetovati, naj "zelo hitro odgovori" na vprašanje o lastni moralni odgovornosti.

Sauerlanda ni v javnost
Tako Sauerland kot tudi drugi pristojni v mestnih oblasteh se bodo morali na koncu spopasti s svojo politično odgovornostjo za dogodke na festivalu tehnoglasbe, meni Hannelore Kraft, ministrska predsednica Severnega Porenja - Vestfalije.

Sauerland je kmalu po tragediji sporočil, da še ne namerava odstopiti, češ da je treba najprej počakati na ugotovitve uradne preiskave, šele nato pa se lahko pogovarjajo o osebni odgovornosti. V zadnjih dneh se pritiski nanj, da naj odstopi, sam pa se v javnosti ni pokazal.

Župan ignoriral opozorila
Med drugim je Sauerland zanikal, da bi podpisal kakršno koli dovoljenje za organizacijo
Parade ljubezni, na kar pa se je med drugim ostro odzval predsednik sindikata nemške policije Rainer Wendt. Opozoril je, da je "popolnoma nepomembno", ali je župan postopek podpisal sam. "To je bistvo politične odgovornosti, da ni vezana na osebno neustrezno ravnanje, ampak na hude napačne odločitve na področju, ki je v pristojnosti politika," je dejal.

Bild piše, da je Sauerland ignoriral opozorila agencij za načrtovanje, policije in gasilcev, ki so resno podvomili o primernosti varnostnih ukrepov.

Poročilo krivdo pripisalo organizatorjem
Vmesno preiskovalno poročilo je za tragedijo okrivilo predvsem organizatorje, ki niso v celoti upoštevali predvidenega varnostnega načrta, saj niso priskrbeli zadostnega števila varnostnega osebja in niso odprli več vhodov, zaradi česar se je na zahodnem vhodu pred predorom, kjer se je nato zgodila tragedija, nakopičilo okoli 20.000 ljudi.

Vodja policije v Severnem Porenju - Vestfaliji Dieter Wehe je komaj zadrževal solze, ko je na novinarski konferenci razkril, da so se žrtve zadušile. "Ta tragedija je globoko vznemirila ljudi po vsej Nemčiji. To bo imelo dolgoročne posledice," je dejal predstavnik nemške vlade.

Župana ne bo na slovesnost
Nemška kanclerka Angela Merkel bo prekinila svoje poletne počitnice in se bo udeležila sobotne spominske slovesnosti v Duisburgu. Sauerland, ki ga je jezna množica napadla, ko je hotel položiti cvetje na kraju tragedije, se slovesnosti ne bo udeležil, ker ne želi prizadeti čustev družin žrtev, je sporočil njegov predstavnik.