Merklove ja obisk v ZDA prispela v ponedeljek. Foto: EPA
Merklove ja obisk v ZDA prispela v ponedeljek. Foto: EPA
Merklova pri Obami

Čeprav uradno ne gre za državniški obisk, saj je Merklova predsednica vlade, jo je ameriški predsednik sprejel z vsemi državniškimi častmi. Največ časa na pogovorih za zaprtimi vrati sta namenila Libiji in gospodarstvu.

Kljub vzdržanemu glasu Nemčije v Varnostnem svetu ZN-a pri resoluciji o uporabi sile v Libiji je nemška kanclerka zatrdila, da nemško srce bije skupaj z zavezniki glede Libije in v Berlinu so zavezani uspehu zaveznikov. Merklova je pritrdila Obami, ki je dejal, da pričakuje pomembno vlogo Nemčije v obnovi Libije, potem ko bo libijski voditelj Moamer Gadafi sestopil z oblasti.

Ameriški predsednik je napovedal stopnjevanje pritiska na Gadafija, dokler ne bo odstopil in predal oblasti ljudstvu. Tudi Merklova se je strinjala, da mora Gadafi odstopiti, in takrat je po njenih besedah Nemčija pripravljena prevzeti večjo vlogo v Libiji.

Obama verjame v Evropo
Voditelja sta govorila tudi o drugih temah, kot sta Afganistan in Bližnji vzhod. Glede gospodarstva je Obama dejal, da v ZDA ne pričakuje vrnitve recesije, a ga vseeno skrbi počasno okrevanje trga delovne sile.

O dolžniški krizi v Evropi je Obama dejal, da ta ne sme ogroziti širšega okrevanja svetovnega gospodarstva, vendar je prepričan, da bo Evropa sposobna pomagati obubožani Grčiji, da uredi svoje dolgove in se vrne h gospodarski rasti.

Odkar je na oblasti Obama, je to za Merklovo že šesti obisk ZDA. Obama je dejal, da je Nemčija ena najtrdnejših zaveznic ZDA, Merklova pa ena njegovih najtesnejših svetovnih partnerjev.

Merklova je omenila Obamov govor leta 2008 v Berlinu, ko je še kot predsedniški kandidat dejal, da ZDA nimajo boljšega partnerja od Evrope. Kanclerka mu je zdaj odvrnila, da Evropa in Nemčija nimata boljšega partnerja od ZDA.

Merklova pri Obami