Od članic Nata imajo sistem patriot Nemčija, Nizozemska in ZDA. Foto: EPA
Od članic Nata imajo sistem patriot Nemčija, Nizozemska in ZDA. Foto: EPA
Sirski upornik
Sirski uporniki napredujejo v boju proti režimskim silam, zato se na Zahodu bojijo, da bi lahko Asad proti njim uporabil kemično orožje. Foto: EPA
Turčijo bodo oborožili s patrioti

V izjavi za javnost po srečanju zunanjih ministrov severnoatlantskega zavezništva v Bruslju je Nato sporočil, da bo okrepil sposobnosti turške protizračne obrambe, da bi zaščitili prebivalce in ozemlje Turčije pred stopnjevanjem krize ob mejah zavezništva.

Predstavniki Nata so bili jasni, da bi bila taka poteza zgolj obrambna. Že prej so zanikali, da bi bila namestitev sistema patriot uvod v uvedbo prepovedi poletov nad Sirijo.

Natova ekipa je v pripravah na namestitev raket, ki bi jih lahko uporabili za sestrelitev kakršnega koli sirskega bojnega letala ali raket nad mejo, že obiskala več prizorišč v Turčiji.

Nato je namestitev potrdil kljub nasprotovanju Rusije, ki meni, da bo namestitev raket le še zaostrila napetosti.

Ne drznite si
Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je ob robu zasedanja 28 zunanjih ministrov zavezništva opozoril Sirijo, da bi uporaba kemičnega orožja sprožila takojšen odziv mednarodne skupnosti.

"Morebitna uporaba kemičnega orožja bi bila popolnoma nesprejemljiva za mednarodno skupnost. V tem primeru pričakujem njen takojšen odziv," je dejal Rasmussen nekaj ur po tem, ko je ameriški predsednik Barack Obama posvaril sirski režim, da bi bila morebitna uporaba kemičnega orožja povsem nesprejemljiva.

Obama je že v četrtek opozoril sirskega predsednika Bašarja Al Asada, da "bodo posledice", če bodo uporabili kemično orožje proti lastnemu ljudstvu. "Svet gleda. Uporaba kemičnega orožja je in bi bila popolnoma nesprejemljiva," je dejal Obama. "Če storite to tragično napako, bodo posledice in boste odgovarjali."

Sirski predstavniki vztrajajo, da "ne bi pod nobenim pogojem uporabili takega orožja, če to orožje sploh obstaja".

Pokol v šoli
V bližini Damaska je granata priletela na šolo in ubila 28 dijakov ter učitelja. Oblasti za napad krivijo upornike, ti pa vladne sile. Nato opozarja sirski režim, naj si ne drzne uporabiti kemičnega orožja.

Uradna tiskovna agencija Sana je poročala, da so uporniki zadeli šolo Dteiha v taborišču Al Vafidin, okoli 20 kilometrov severovzhodno od prestolnice. Uporniki so za smrt nedolžnih civilistov odgovornost pripisali vladnim silam.

V zadnjem času so se spopadi na območju Damaska stopnjevali in prestolnica je praktično obkoljena. Vladne sile se trudijo, da bi z območja vzhodno od prestolnice pregnale upornike.

Turčijo bodo oborožili s patrioti