Spopadi med vladnimi silami in uporniki so zajeli že skoraj vso državo. Foto: EPA
Spopadi med vladnimi silami in uporniki so zajeli že skoraj vso državo. Foto: EPA
Libija
Največje žrtve nasilja v Libiji so civilisti. Številni med njimi so se zatekli v begunska taborišča na mejah s Tunizijo in Egiptom. Foto: EPA
Libija: Gadafi nadaljuje protiofenzivo
Pozivi k posredovanju v Libiji

Libijske sile so izvedle nov letalski napad na Ras Lanuf, ki je pomembno pristanišče za izvoz libijske nafte in je od petka v rokah upornikov. Uporniki so na napad odgovorili s protiletalskim topništvom. Mesto je že zapustila večina prebivalcev, po nekaterih navedbah pa naj bi ga vojska zavzela.

Uporniki skušajo ustaviti protinapad sil, zvestih dolgoletnemu libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, ki napadajo položaje upornikov tako blizu Tripolisa kot tudi na vzhodu države, kjer so bili uporniki pred kratkim uspešni.

Združeni narodi so sporočili, da je državo v zadnjih treh tednih nemirov zapustilo okoli 200.000 ljudi. Zaprosili so za 162 milijonov dolarjev pomoči za 600.000 ljudi znotraj Libije, ki naj bi po njihovih pričakovanjih potrebovali humanitarno pomoč, in še za okoli 400.000 ljudi, ki naj bi kmalu zbežali iz države.

Posredovanje le ob mednarodni podpori
Predsednik ZDA Barack Obama je dejal, da zveza Nato v Bruslju razmišlja o številnih različnih možnostih odgovora na nasilje v Libiji, med njimi tudi o vojaški možnosti. "Libijcem pošiljamo zelo jasno sporočilo, da jim bomo staliob strani pri soočanju z neopravičljivim nasiljem in zatiranjem demokratičnih idealov, ki smo mu priča," je povedal med srečanjem z avstralsko premierko Julio Gillard v Beli hiši. Gadafiju je Obama poslal "jasno sporočilo", da bodo morali on in njegovi privrženci odgovarjati za nasilje nad lastnim narodom.

Le nekaj ur pred tem je generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen kljub ogorčenju nad razvojem dogodkov v Libiji zatrdil, da zveza ne načrtuje intervencije, da pa svet in Združeni narodi ne bodo stali ob strani, če "bosta Gadafi in njegov režim nadaljevala sistematične napade na libijsko civilno prebivalstvo". Dodal je, da bi bila kakršna koli operacijska vloga v skladu z mandatom ZN-a. Obrambni minister ZDA Robert Gates je med obiskom v Afganistanu opozoril, da bi vsakršno morebitno vojaško posredovanje v Libiji potrebovalo mednarodno podporo.

Morebitnemu posredovanju nasprotuje Moskva, je dejal ruski zunaji minister Sergej Lavrov. "Tujega posredovanja, še posebej vojaškega, ne vidimo kot sredstva za rešitev krize v Libiji. Libijci morajo sami rešiti svoje težave," je dodal.

Havel poziva k posredovanju
Združeni Arabski emirati so pozvali Varnostni svet Združenih narodov, naj "zaščiti" Libijce. K vojaškemu posredovanju v Libiji je ob tamkajšnji morebitni državljanski vojni pozval tudi nekdanji češki predsednik Vaclav Havel. "Če se bo državljanska vojna nadaljevala in če se Moamer Gadafi obdrži na oblasti ter zagreši nove zločine, je operacija nujna," je dejal 74-letni Havel. Taka operacija "bi lahko imela različne oblike: pomoč upornikom, zaporo zračnega prostora ali napade na mesta, kjer se skriva Gadafi", je dodal.

Havel, ki je primerjal vstaje v mnogih arabskih državah s padcem železne zavese leta 1989 v Evropi, je za češki časopis Hospodarske noviny še izjavil, da je ves svet libijskega voditelja Gadafija videl kot "klovna", zdaj pa se je izkazalo, da je "nor kriminalec".

ZN v Libijo poslal posebnega odposlanca
Medtem ko se spopadi med vladnimi silami in uporniki nadaljujejo, je ZN v Libijo poslal novega odposlanca za pogovore z režimom. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je libijske oblasti prepričal, naj v državo dovolijo vstop ekipe, ki bo preverila humanitarne razmere v Tripolisu, imenoval pa je tudi posebnega odposlanca za pogovore z režimom v Tripolisu. To bo nekdanji jordanski zunanji minister Abdeliliah Al Hatib, ki naj bi čim prej začel "nujna posvetovanja" z Gadafijevo vlado o vse ostrejših spopadih z uporniki in o humanitarnih razmerah v Libiji.

Tiskovni predstavnik ZN-a je povedal, da so libijske oblasti že privolile v prihod humanitarne misije Svetovne organizacije v Tripolis, toda kdaj bo misija odpotovala v libijsko prestolnico in ali bo obiskala tudi druga mesta, za zdaj še ni jasno. Eden izmed predstavnikov ZN-a je od Libije zahteval tudi nujen dostop do mesta Misrata, kjer potekajo hudi spopadi.

"Napadalci bodo morali odgovarjati"
Generalni sekretar Združenih narodov se je v nedeljo po telefonu pogovarjal z libijskim zunanjim ministrom Muso Kuso in pozval "k takojšnjemu končanju nasilja", libijske oblasti pa je pozval, naj zagotovijo varnost vseh tujih državljanov v Libiji in dostop do humanitarne pomoči vsem, ki jo potrebujejo. "Ker so civilisti tisti, ki nosijo največje breme nasilja, pozivam k takojšnjemu končanju nasilja in napadov na civilne tarče," je povedal Ban in dodal, da morajo tisti, ki kršijo mednarodno humanitarno pravo, odgovarjati.

Prepovedi preletov nad Libijo - da ali ne?
Kljub novim spopadom v Libiji in novim pozivom ameriškega predsednika Baracka Obame, naj Gadafi odstopi, ZDA še niso sprejele odločitve o morebitni vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Libijo, s čimer bi vladnim silam onemogočile letalske napade na upornike. Bela hiša je sporočila, da razmišlja o vseh mogočih scenarijih, tudi vojaškem posredovanju, a je glede tega še vedno zelo zadržana.

K vzpostavitvi območja prepovedi preletov so mednarodno skupnost pozvali tudi prebivalci Libije, slišati pa je tudi pozive, naj mednarodna skupnost upornikom zagotovi orožje. Med podporniki ideje, da bi upornikom v Libijo dostavljali orožje, sta tudi nekdanji veleposlanik ZDA pri Združenih narodih Bill Richardson in nekdanji svetovalec za državno varnost Stephen Hadley.

Libija: Gadafi nadaljuje protiofenzivo
Pozivi k posredovanju v Libiji