Uporniki so se morali ustaviti pri napredovanju proti Tripolisu. Foto: Reuters
Uporniki so se morali ustaviti pri napredovanju proti Tripolisu. Foto: Reuters
Bengazi
Protesti proti Gadafiju so se začeli v Bengaziju na vzhodu Libije in se od tam razširili po vsej državi. Foto: Reuters
Tripolis
Gadafijeve sile so do zdaj uspešno zatirale upor v Tripolisu, kjer naj bi sinoči izbruhnili spopadi. Foto: Reuters
Tripolis
Na ulicah Tripolisa so se zbrali privrženci Gadafija. Foto: Reuters
Tripolis
Kaj točno se dogaja v Libiji, je neodvisno težko potrditi. Foto: EPA
Stopnjevanje spopadov v Libiji

V Libiji se je razplamtela prava vojna in silam libijskega voditelja je kot kaže uspelo prekiniti napredovanje upornikov, ki so se z vzhoda države prebijali proti prestolnici Tripolis. Upornike so zaustavili pri mestu Bin Džavad, ki leži med strateško pomembnim mestom Ras Lanufom in Gadafijevim rojstnim mestom Sirta. Uporniki so sporočili, da so se umaknili v Ras Lanuf, ki ostaja njihova "prva linija obrambe".

Čeprav je libijska državna televizija poročala, da so upornike pregnali tudi iz Ras Lanufa, Tobruka in tretjega največjega mesta Misrata, pa boji za ta mesta še potekajo. Gadafijeve sile so Misrato obstreljevale tudi s težkiom topništvo in pri tem niso izbirale ciljev. Ubitih je bilo najmanj 18 ljudi. "Uničujejo vse, kar najdejo. Revolucionarji delajo vse v svoji moči, da bi jim preprečili vstop v središče mesta," je dejala priča.

Vlada v Tripolisu je sporočila, da zaradi "velike libijske zmage nad terorističnimi tolpami" ukinja tarife na uvozne dobrine ter davek na porabo in proizvodnjo.

EU bo v Libijo poslala misijo
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je v Libijo napotila skupino strokovnjakov, ki naj bi na terenu ugotovili, kako potekajo humanitarna prizadevanja in evakuacija beguncev. Skupina, ki jo bo vodil Agostino Miozzo, direktor urada za krizni menedžment v evropski zunanji službi, naj bi ugotovila tudi, kaj je še mogoče izboljšati.

Uporniki trdijo, da je mesto Zavijah še vedno pod njihovim nadzorom in da so odbili napad vladnih sil.

Papež Benedikt XVI. je po maši v baziliki svetega Petra v Vatikanu izrazil globoko zaskrbljenost zaradi nemirov v arabskem svetu, predvsem v Libiji. "Z veliko pozornostjo sledim napetostim v več državah v Afriki in Aziji v teh dneh," je dejal papež.

Spopadi ali slavje v Tripolisu?
Uspehe protiofenzive naj bi po poročanju državne televizije Al Libija slavili v Gadafijevem domačem mestu Sirta, v Sebi na jugu države in v Tripolisu, kjer naj bi po navedbah državne televizije Gadafijeve sile s streljanjem v zrak slavile zavzetje Ras Lanufa, dopisnica RTV Slovenije Karmen Švegl pa je za Radio Slovenija poročala, da so se v prestolnici sinoči vneli spopadi med uporniki in režimskimi silami ter da streljanje še vedno odmeva po mestu. Spopadi naj bi potekali v bližini Zelenega trga, kjer so se zbirali protestniki in na območju Gadafijevega poslopja.

Ena izmed ukrajinskih negovalk, ki je še do pred kratkim skrbela za libijskega voditelja, je dejala, da je Gadafi dobrega zdravja, in ga označila za "dobrega psihologa". V pogovoru za krajevno ukrajinsko televizijo je povedala, da jo je za negovalko na avdiciji izbral sam Gadafi, ko se bil pred dvema letoma in pol na obisku v Kijevu. Ženska, ki so jo predstavili samo z imenom Oksana, je zanikala govorice, da bi imela katera izmed negovalk z libijskim voditeljem romantičen odnos.

Izpustili britanske vojake
Uporniki so zajeli več pripadnikov britanskih posebnih e vojske (SAS), ki so spremljali nekega diplomata na vzhodu Libije na skrivni diplomatski misiji, na kateri naj bi vzpostavil stik z uporniki. V Londonu so potrdili, da je njihova "majhna diplomatska ekipa" že zapustila Libijo, potem ko je naletela na nekaj "težav".

Posredovanje Britancev in njihovih vojakov naj bi ujezilo opozicijo, ki se boji, da bi Gadafi lahko uporabil kakršen koli dokaz o vojaškem posredovanju Zahoda za pridobitev naklonjenosti svojih državljanov.

"Ne vemo, kakšni so nameni njihove misije. Zavrnili smo vsakršne pogovore z njimi, glede na način, kako so vstopili v državo," je v Bengaziju dejal tiskovni predstavnik Narodnega sveta Abdul Hafiz Ghoka.

Oblikovana alternativna vlada
V Bengaziju so sestavili alternativno vlado, 30-članski nacionalni svet, ki ga vodi nekdanji minister za pravosodje. Devet članov se je že včeraj predstavilo javnosti, medtem ko drugi ostajajo anonimni, saj številni prihajajo iz krajev, ki so še vedno pod nadzorom Gadafijevih sil. Alternativna vlada naj bi v svetu predstavljala osvobojeno Libijo in nadomestila oblasti v krajih, ki so zdaj v rokah upornikov, je še poročala Šveglova. Alternativna vlada si bo prizadevala navezati stike s tujino in doseči mednarodno priznanje.

Nacionalni svet je poudaril, da bodo uporniki spoštovali vse naftne pogodbe.

Gadafi se bori s "teroristi"
Gadafi je za francoski Journal Du Dimanche izjavil, da se bori proti islamskemu terorizmu. Opozoril je pred nevarnostjo džihada oziroma svete vojne v Sredozemlju in izrazil razočaranje, ker v tem boju nima podpore v tujini.

"Zadnjih nekaj let smo vam zelo pomagali. Zakaj torej nihče ne pomaga nam v zameno, ko se borimo proti terorizmu v Libiji?" je bil začuden. "Osam bin Laden se bo povzpel na oblast v Severni Afriki. Bin Ladna boste imeli pred vrati. Napadli bodo ameriško šesto floto. Imeli boste pirate pred vrati, približno 50 kilometrov od svojih meja. Bin Ladnovi možje pa bodo izsiljevali tako na kopnem kot morju. To bo šele mednarodna kriza," je zagrozil. Evropo je opozoril pred valom beguncev iz Libije, če bi ga njegovi sovražniki pregnali z oblasti.

"Nimam rad denarja tako kot Cameron"
Libijski voditelj je potrdil, da imajo zajete tri nizozemske vojake, ki so jih prijeli med reševalno akcijo v Sirti - s helikopterjem so želeli rešiti dva civilista, a Libijci tega niso dovolili. Zdaj jih imajo zaprte, kar je po Gadafijevih besedah "normalno". Zanikal je, da so njegove sile bombardirale civiliste. Na vprašanje, kako gleda na prizadevanja britanskega premierja Davida Camerona in drugih zahodnih sil, da se mu zamrzne premoženje, se je odzval z ogorčenjem. "Izzivam Camerona in vse druge, naj mi pokažejo samo en dinar, ki je moj, v kakšni tuji banki. Živim v šotoru. Nimam rad denarja tako kot on," je dejal.

Libije ne bo zapustil
"Kdo pa zapusti svojo domovino? In zakaj bi jaz moral zapustiti Libijo? Predsednikom, ki pravijo, da moram iti, bom odgovoril - ko boste končali svoje mandate in ko se boste umaknili, bom jaz še vedno vodja revolucije," je zatrdil, da ne bo zapustil Libije in odšel v izgnanstvo.

Stopnjevanje spopadov v Libiji