Trojica žensk, ki si je razdelila Nobelovo nagrado za mir v letu 2011: Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee in Tawakul Karman Foto: Reuters
Trojica žensk, ki si je razdelila Nobelovo nagrado za mir v letu 2011: Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee in Tawakul Karman Foto: Reuters
Jemenska aktivistka Tawakul Karman
Jemenska novinarka in aktivistka Tavakul Karman, ki velja za "mati in obraz" jemenske revolucije, je z 32 leti postala najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir. Karmanova je postala tudi prva Arabka in po Iranki Širin Ebadi šele druga muslimanka s to prestižno svetovno nagrado. Foto: Reuters
Podelitev Nobelovih nagrad

Najprestižnejšo nagrado med Nobelovimi nagradami, nagrado za mir, so na slovesnosti v Oslu, ki se je začela ob 13. uri, izročili trem borkam za pravice žensk. Trojka je bila "izbrana zaradi nenasilnega boja za varnost in pravico žensk ter popolne predanosti mirovnim procesom".

"Bile smo vest tistih, ki so jo izgubili"
Ellen Johnson Sirleaf
, ki je leta 2005 postala prva demokratično izvoljena predsednica v Afriki, je nagrado dobila za zagotavljanje miru in krepitev položaja žensk v Liberiji. Za prizadevanja za končanje 14 let trajajočih državljanskih vojn v Liberiji je nagrajena tudi njena rojakinja Leymah Gbowee, ki je med drugim organizirala t. i. spolno stavko skupine krščanskih in muslimanskih žensk. Prva Arabka, ki je prejela Nobelovo nagrado za mir, Jemenka Tavakul Karman, pa je nagrado prejela za vodilno vlogo v boju za pravice žensk ter demokracijo v Jemnu.

"Navadne matere ne prosijo več za mir, ampak ga zahtevajo, prav tako kot pravičnost, enakost in vključenost v procese političnega odločanja," je poudarila Gboweejeva, ki ji je leta 2002 uspelo prepričati številne kristjanke in muslimanke v t.i. spolno stavko. "Uspelo nam je, ko ni nihče mislil, da nam bo, bile smo vest tistih, ki so vest izgubili," je poudarila 39-letna socialna delavka in mati šestih otrok.

"Naj bo vaš glas - glas svobode"
"Najdite svoj glas! In naj se ga sliši! Naj bo vaš glas - glas svobode!" je pozvala ženske po svetu liberijska predsednica 73-letna Sirleafova. Vsaka od nagrajenk je prejela zlato medaljo z Nobelovo podobo in denarno nagrado v vrednosti 1,1 milijona evrov.

"Zastopate eno od ključnih idejnih sil, ki vodijo prizadevanja za spremembe v današnjem svetu: na splošno borbo za človekove pravice in zlasti borbo žensk za enakopravnost in mir," je nagrajenke pred podelitvijo nagrade nagovoril predsednik norveškega odbora za Nobelove nagrade Thornbjörn Jagland.

Na Švedskem podelitev preostalih nagrad
Na slovesnosti v Stockholmu, ki se bo začela ob 16.30, bodo podelili preostale Nobelove nagrade. Za kemijo jo bo prejel izraelski znanstvenik Daniel Šehtman, za fiziko Američana Saul Perlmutter in Adam Riess ter Avstralec Brian Schmidt, za medicino Američan Bruce Beutler, Jules Hoffmann iz Luksemburga ter pokojni Ralph Steinman iz Kanade za dosežke na področju imunologije. Nagrado za ekonomijo bosta prejela Američana Thomas J. Sargent in Christopher A. Sims. Nobelova nagrada za književnost pa bo predana švedskemu pesniku Tomasu Tranströmerju.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.




Podelitev Nobelovih nagrad