Po posvetitvi bodo lahko prvič po začetku gradnje veličastne katedrale leta 1882 v osrednji cerkveni ladji potekale maše, ki so bile do zdaj v kripti, kjer so tudi shranjeni Gaudijevi posmrtni ostanki. Foto:
Po posvetitvi bodo lahko prvič po začetku gradnje veličastne katedrale leta 1882 v osrednji cerkveni ladji potekale maše, ki so bile do zdaj v kripti, kjer so tudi shranjeni Gaudijevi posmrtni ostanki. Foto:
Papež v Španiji
Posvetitev Sagrada Familie

Papež je imel zadnji dan dvodnevnega obiska v Španiji najprej zasebno srečanje s španskim kraljem Juanom Carlosom in njegovo ženo Sofijo, nato pa je v katedrali Sagrada Familia, nedokončani mojstrovini slovitega katalonskega arhitekta Antonija Gaudija, daroval mašo pred 6.500 povabljenimi gosti.

Benedikt XVI. je v obredu ob spremljavi orgel in petja, ki je zadonelo iz 800 grl treh cerkvenih zborov, cerkev posvetil, Sagrada Familia pa je hkrati postala tudi bazilika. Po posvetitvi bodo lahko prvič po začetku gradnje veličastne katedrale leta 1882 v osrednji cerkveni ladji potekale maše, ki so bile do zdaj v kripti, kjer so tudi shranjeni Gaudijevi posmrtni ostanki.

"Cerkev podpira naravni red družine"
"Gaudi je bil s tem, ko je svojega duha odprl Bogu, zmožen ustvariti v tem mestu prostor lepote, vere in upanja, ki vodi ljudi k srečanju s tistim, kar je rednica in lepota," je papež pohvalil katedralo.

"Cerkev zavrača vsako obliko zanikanja človeškega življenja in podpira vse, kar podpira naravni red institucije družine," je dejal med mašo. Dodal je, da je "trajna ljubezen med moškim in žensko učinkovit kontekst človeškega življenja v njegovem nastanku, rojstvu, rasti in naravnem koncu", s čimer je jasno kritiziral poroke istospolno usmerjenih.

Homoseksualci zahtevajo spremembo mišljenja Cerkve
Na poti do katedrale je papeža v t. i. papamobilu pozdravljala navdušena množica. Približno 200 istospolno usmerjenih se je pred katedralo pet minut množično poljubljalo, nato pa so papežu vzklikali "izgini" in "pedofil". Istospolno usmerjeni so se zbrali, da bi protestirali proti papeževemu obisku in pozvali k spremembi mišljenja Katoliške cerkve, ki po njihovih besedah nasprotuje pravici do drugačne ljubezni.

Kritičen odziv na papeževe besede
Španska zakonodaja, sprejeta letos, ki dovoljuje splave starejšim od 16 let in do 14 tedna starosti zarodka, ter poroke istospolnih parov in njihova pravica do posvojitve otrok od leta 2005 so povzročile napetosti z Vatikanom, a Madrid je skušal med papeževim obiskom zmanjšati pomen spora.

Španija, kjer se 76 odstotkov prebivalcev razglaša za katoličane, je bila tretja država na svetu, ki je sprejela homoseksualne poroke. Papež je prvi dan obiska kritiziral "agresiven sekularizem, kot smo ga videli v 30. letih 20. stoletja", na kar se vlada ni odzvala, ostri pa so bili kritiki. Ti so podvomili o povezanosti med padajočo vernostjo – le 15 odstotkov Špancev, ki pravijo, da so katoličani, redno obiskuje maše – in protiklerikalnim gibanjem v 30. letih prejšnjega stoletja.

Popoldne srečanje z Zapaterom
Papež je v Barcelono prispel iz romarskega središča Santiago de Compostela, kjer je v soboto začel 18. obisk v tujini v času svojega pontifikata. Popoldne bo obiskal socialno katoliško ustanovo v Barceloni, s španskim premierjem Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom pa naj bi se na kratko srečal tik pred vrnitvijo v Rim.

Papež v Španiji
Posvetitev Sagrada Familie