Dom za ostarele se je spremenil v pravo ledeno skulpturo. Foto: Reuters
Dom za ostarele se je spremenil v pravo ledeno skulpturo. Foto: Reuters
Kanada
Reševanje pogrešanih otežuje hud mraz, temperature namreč že več dni vztrajajo pri 20 stopinjah pod ničlo. Foto: Reuters

V domu upokojencev v mestecu L'Isle-Verte, ki leži približno 240 kilometrov od Quebeca, je v petek izbruhnil požar. Požar je v leseni trinadstropni stavbi izbruhnil kmalu po polnoči, gasilcem, ki so sicer na kraj nesreče prispeli osem minut po klicu, pa ga ni uspelo pogasiti vse do jutra. Ognjeni zublji so stavbo zajeli tako hitro, da reševalcem večine prebivalcev, ki so bili sicer priklenjeni na vozičke ali pa so lahko hodili le s pomočjo hodulj, ni uspelo rešiti, njihovo delo pa je oteževal tudi dim, ki je bil tako gost, da so se domu le s težavo približali.

Uradno potrjenih žrtev požara je za zdaj deset, 22 ljudi pa še pogrešajo. Iskalna akcija morebitnih žrtev poteka že od petka, nadaljevala pa naj bi se tudi vso nedeljo. Na varno je gasilcem uspelo rešiti 20 ljudi, ki so jih že razporedili po drugih domovih za upokojence v bližini.

Vzrok požara preiskovalci še iščejo
Kaj natančno je povzročilo požar, preiskovalcem še ni uspelo ugotoviti. Kot pišejo tuji mediji, bi se lahko požar začel v manjši sobi, kjer je eden od upokojencev kadil cigareto, a je policija dejala, da je to le ena od možnosti in da preiskava še poteka. "Lahko bi bila cigareta, lahko bi bil manjši grelec, lahko bi bil električni problem," je dejal predstavnik policije in dodal, da bo preiskava potekala, dokler ne bodo zagotovo vedeli, kaj je povzročilo požar.

Reševalci se prebijajo skozi ledene skulpture
Gašenje in tudi reševalno akcijo močno otežuje hud mraz, saj je v Kanadi kar 20 stopinj pod ničlo. Ko so gasilci gasili požar, se je voda kar sproti spreminjala v led, ledene skulpture, ki so nastale, pa zdaj ovirajo iskanje. "Predstavljajte si, kako težko se je prebijati skozi led, ga stopiti in to narediti tako, da ohranimo integriteto posameznih žrtev," je povedal predstavnik quebeške policije Guy Lapointe.

Po nesreči mestece L'Isle-Verte žaluje. V nedeljo bodo imeli tudi posebno žalno mašo za vse umrle, ta naj bi bila po besedah tamkajšnjega župnika zasebna in namenjena predvsem družinam, uradna žalna slovesnost pa je napovedana za 1. februarja.