Med protestniki je bilo največ skrajnežev in huliganov. Foto: EPA
Med protestniki je bilo največ skrajnežev in huliganov. Foto: EPA

Okoli 20.000 protestnikov je metalo bakle in opeke v policiste, ki so se odzvali z uporabo solzivca in slepimi naboji. Po podatkih policije sta bila v nemirih dva policista ranjena, več protestnikov so prijeli. Na delu je bilo sicer več tisoč mož v modrem, prav zato, da bi preprečili, da bi se shod končal z nasiljem.

Kritika že, a ...
Na shodu so sodelovali poljski domoljubi, nacionalisti in nogometni huligani. Predsednik države Bronislaw Komorowski je z vojnimi veterani celo organiziral ločeno parado ob dnevu neodvisnosti, saj je želel ta dan oddaljiti od "skrajnežev in huliganov". Pred shodom pa je pozval k oblikovanju manj polarizirane družbe. "Današnje javno življenje je zastrupljeno s pretiranimi spopadi. Seveda je treba biti kritičen, a kriticizem ne sme pomeniti medsebojnega uničevanja."

Tudi lani so po praznovanju dneva neodvisnosti izbruhnili spopadi, ko so protifašistične skupine skušale preprečiti pohod nacionalistov. Aretiranih je bilo več kot 200 ljudi.

Nacionalistični shodi na ta praznik so iz leta v leto večji, vse bolj množični pa so tudi levičarji, ki jim skušajo preprečiti to namero.

Poljaki 11. november praznujejo v spomin na dan ponovnega združenja in neodvisnosti Poljske, predtem je bila razdeljena na Rusijo, Prusijo in Avstrijsko cesarstvo.

Fotografije spopadov v Varšavi si oglejte v galeriji.