Vse se je začelo na polotoku Westerplatte, kjer je tudi potekala slovesnost. Foto: Reuters
Vse se je začelo na polotoku Westerplatte, kjer je tudi potekala slovesnost. Foto: Reuters
Nemška kanclerka je izpostavila nemško odgovornost za 2. svetovno vojno.
Poljski vojaki
Poljaki so se poklonili svojim junakom. Foto: EPA
Donald Tusk
Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi poljski premier Donald Tusk. Foto: Reuters
Spomin za začetek 2. sv. vojne

Voditelje okoli 20 držav, vpletenih v vojno, ki se je začela 1. septembra 1939, ko je nacistična Nemčija napadla Poljsko, potem ko je pred tem sklenila pakt o nenapadanju s Sovjetsko zvezo, je najprej nagovoril poljski premier Donald Tusk in poudaril pomembnost združene Evrope na osnovi solidarnosti.

Merklova in Putin v ospredju pozornosti
Posebne pozornosti sta bila deležna govora nemške kanclerke Angele Merkel in ruskega premierja Vladimirja Putina, saj se na Poljskem ob obletnici v javnosti pojavljajo različne interpretacije druge svetovne vojne.

Merklova je izpostavila nemško odgovornost za vojno in s tem povezano trpljenje številnih evropskih narodov. "Na današnji dan pred 70 leti se je z nemškim napadom na Poljsko začelo najbolj tragično poglavje v zgodovini Evrope. Vojna, ki jo je sprožila Nemčija, je botrovala neizmernemu trpljenju številnih narodov ... Letom prikrajšanja za pravice, ponižanja in uničenja," je dejala kanclerka.

Dogovori "moralno nesprejemljivi"
Putin je vse dogovore, ki so jih države med letoma 1934 in 1939 sklenile z nacistično Nemčijo, označil za "moralno nesprejemljive". "Te napake moramo priznati. Naša država je to storila. Ruski parlament je obsodil pakt Ribbentrop-Molotov," je spomnil in dejal, da isto pričakujejo od vseh držav, ki so sklenile dogovore z nacisti. Hkrati je zavrnil trditve predvsem Poljakov, da je pakt Ribbentrop-Molotov odgovoren za izbruh vojne. Pakt je bil "zadnji v nizu dokumentov, medtem ko je ves svet delal napake," je dejal Putin. "Naša moralna dolžnost, dolžnost vseh narodov, je večno gojiti spomin," je govor na slovesnosti sklenil Putin.

Pozornost je še pred slovesnostjo vzbudil tudi vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov, ki je v prispevku za ruski vladni dnevnik Rosiska gazeta ostro napadel poskuse izenačevanja Stalinove in Hitlerjeve politike in jih označil za "vrhunec zgodovinskega revizionizma". "Niti med hladno vojno ni nihče poskušal izenačevati nacističnega režima in Stalinove diktature," je med drugim zapisal Lavrov. Putin je v odprtem pismu Poljakom, ki je bil objavljen v ponedeljek v poljskem dnevniku Gazeta Wyborcza, obsodil pakt Ribbentrop-Molotov in ga označil za nemoralnega.

Tusk in Putin za obnovo zaupanja
Putin se je pred slovesnostjo srečal s poljskim kolegom Donaldom Tuskom. Sogovornika sta se strinjala, da bi preučitev dogodkov med vojno obema narodoma pomagala zgraditi novo zaupanje. Premierja sta se pogovarjala tudi o poboju več tisoč poljskih častnikov in izobražencev v Katynskem gozdu na Poljskem leta 1940, ki ga je zagrešila Rdeča armada. "V zgodovini imamo težave, ki jih moramo previdno analizirati," je Putin obe strani pozval k analizi dogodkov brez medsebojnih obtoževanj. Tusk je dodal, da lahko sosedama le "iskanje resnice omogoči izgradnjo zaupanja".

Predsedujoči EU-ju, švedski premier Fredrik Reinfeldt, je medtem opozoril, da človek ni le dober, kakor si želimo, in poudaril pomembnost spominjanja na tragične dogodke. Če se vojne ne bomo spominjali, "bo naš kolektivni spomin postajal vse šibkejši", starejša generacija, ki je vojno preživela, pa o njej ne bo več mogla pričati, je dejal.

Slovesnosti se je udeležil tudi slovenski premier Borut Pahor, ki se je tako kot drugi voditelji, poklonil padlim poljskim junakom.

"Slava herojem tistih dni"
Prva izmed slovesnosti je bila na polotoku Westerplatte blizu Gdanska, kjer so se zbrali poljski voditelji, diplomati in veterani ter se s slovesnostjo spomnili začetka druge svetovne vojne in se poklonili tistim, ki so dali svoje življenje v boju proti nacistični Nemčiji.

Politični in cerkveni voditelji na Poljskem so se ob zvokih poljske himne spomnili na žrtve svojih sodržavljanov v boju proti premočnim silam Hitlerjeve Nemčije. "Westerplatte je simbol herojskega boja šibkejšega proti močnejšemu," je dejal poljski predsednik Lech Kaczynski in dodal, da gre za dokaz domoljubja in nezlomljivega duha.

"Slava herojem tistih dni, slava herojem Westerplatta, slava vojakom, ki so se v drugi svetovni vojni bojevali proti nemškemu nacizmu in boljševiškemu totalitarizmu," je dejal Kaczynski in ob tem Sovjetsko zvezo obtožil, da je Poljski 17. septembra 1939 "potisnila nož v hrbet". "Ta udarec je zadala boljševiška Rusija," je dejal in pri tem spomnil na vkorakanje Rdeče armade na območja, ki so bila v skladu s sporazumom Ribbentrop-Molotov obljubljena Sovjetski zvezi.

"Ne smemo pozabiti, kdo je bil hudodelec, rabelj in žrtev"
Junakom, ki so se spopadli z nemškimi silami, se je poklonil tudi poljski premier Tusk in ob tem posvaril pred nevarnostjo, da bi pozabili na lekcije druge svetovne vojne. "Tukaj smo se zbrali, da bi se spomnili, kdo je začel vojno, kdo je bil hudodelec, rabelj, in kdo je bil žrtev agresije. Spominjamo se, ker dobro vemo, da bo tisti, ki pozablja, ki poneverja zgodovino in ima moč ali jo bo pridobil, znova prinesel nesrečo, kot pred 70 leti," je dejal poljski premier.

Spomin za začetek 2. sv. vojne