Smrt 19-letnega Egipčana je sprožila nemire med priseljenci. Foto: EPA
Smrt 19-letnega Egipčana je sprožila nemire med priseljenci. Foto: EPA

Neredi so izbruhnili v soboto zvečer v četrti, kjer živijo pretežno priseljenci, potem ko je skupina priseljencev iz Južne Amerike po sporu na avtobusu napadla Egipčana in njegovega prijatelja, pri čemer je 19-letnega Mahmuda El Fajeda ubila.

Severnoafriški priseljenci, večina med njimi naj bi v državo prišla nezakonito, so po novici o uboju začeli divjati po četrti, nekateri so se spopadli s policijo. Razjarjeni so razbijali izložbe trgovin, predvsem tistih v lasti Južnoameričanov, zažigali zabojnike za smeti in prevrnili več avtomobilov, enega pa zažgali.

V Milanu kar 200.000 priseljencev
Med izgredi so prijeli več egiptovskih državljanov, morilce 19-letnika pa še iščejo.
Namestnik milanskega župana Riccardo De Corata je dejal, da so se nemiri začeli zaradi goste naseljenosti priseljencev v četrti, ki je "že dolgo sod smodnika". V "prestolnici mode" živi okoli 200.000 priseljencev, od tega okoli 40.000 nezakonito.

Severna liga, ki je sovražno nastrojena proti priseljencem, je zahtevala, da vse, ki so v nemirihg sodelovali, izženejo iz Italije, v četrti na severovzhodu Milana pa izvedejo preiskave od hiše do hiše.

Januarja spopadi na jugu Italije
Tokratni nemiri v Milanu so že drugi v tem letu, v katere so bili vpleteni priseljenci. Januarja so se zgodili spopadi na jugu Italije v mestu Rosarno med domačini in priseljenci, večinoma iz Afrike, ki so sprožili dolgotrajno debato o imigraciji.

Italijanska vlada je lani sprejela zakon, po katerem je nezakonita imigracija tako kot pomoč nezakonitim priseljencem zločin. Priseljencem, ki nimajo urejenih papirjev, grozi izgon v državo, iz katere so prišli.