Protestniki so zahtevali kaznovanje nasilja nad ženskami. Foto: Reuters
Protestniki so zahtevali kaznovanje nasilja nad ženskami. Foto: Reuters

Protesta so se udeležili tudi predstavniki glavnih španskih političnih strank, sindikatov in nevladnih organizacij, ki so skupaj z drugimi udeleženci obsodili nasilje za štirimi stenami, s katerim se soočajo številne ženske.

V črno oblečene aktivistke in aktivisti so med protestom legli na tla v spomin na stotine žensk, ki so bile v zadnjih letih umorjene, kar organizatorji protesta označujejo za "mačistični terorizem".

Po ocenah organizatorjev se je na protestu zbralo 21.000 ljudi, ki so tja prileteli celo z Balearov in Kanarskih otokov. Protestniki so med drugim zahtevali, da se zakonodaja proti družinskemu nasilju razširi na vsakršno nasilje nad ženskami.

Protestnikom je spregovorila tudi Angela Gonzales, katere hčerko je umoril njen nasilni mož. Kot je dejala, so od leta 1995 v Španiji moški napadalci umorili več kot 1.390 žensk. Letos je bilo zaznanih 84 primerov takih umorov.

V raziskavi, ki jo je lani izvedla Evropska unija, je bilo ugotovljeno, da je leta 2013 kar 13 milijonov žensk v Evropi žrtev fizičnega nasilja, pri čemer je po poročanju BBC-ja ta problematika v Španiji manj prisotna kot v drugih evropskih državah.