Foto: EPA
Foto: EPA
Letalska nesreča v Rostovu na Donu

Nesreča boeinga 737-800 se je zgodila ob 3.50 po krajevnem času na letališču v Rostovu na Donu. "Letalo je zadelo ob tla in se razletelo," so zapisali na spletni strani ruskega preiskovalnega odbora. To naj bi se zgodilo tik ob pristajalni stezi. Preiskovalcem je že uspelo najti obe črni skrinjici letala, ki sta nepoškodovani.
Rusko ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da je območje nesreče zajel požar in da so potrebovali dobro uro, da so ognjene zublje spravili pod nadzor. Več kot 700 reševalcev in 100 vozil so napotili na prizorišče nesreče.

V času nesreče je bilo na krovu letala 55 potnikov; 44 Rusov, osem Ukrajincev, dva Indijca in Uzbekistanec. Med sedmimi člani posadke je bil le en ruski državljan. Kot poroča ABC News, je bilo med potniki 33 žensk, 18 moških in štirje otroci.

Pilot zgrešil pristajalno stezo
Pilot je poskušal dvakrat pristati na pristajalni stezi letališča v Rostovu, končni destinaciji. Kot poroča BBC, naj bi letalo v drugem poskusu zgrešilo pristajalno stezo in treščilo ob stezo ter zagorelo, poročajo pa tudi o eksploziji.

Vzrok za nesrečo še ni znan, takoj po nesreči so omenjali možnosti, da bi lahko bila vzroka slaba vidljivost in močan veter, pozneje pa je preiskovalni odbor sporočil, da preiskujejo dve možnosti vzroka nesreče: ali gre za napako pilota, slabo vreme ali tehnično napako.

V nedeljo dan žalovanja
Po navedbah LifeNews je v času nesreče močno deževalo, izdana pa so bila tudi opozorila pred močnimi vetrovi. Letalo je krožilo nad pristajalno stezo in kar dve uri poskušalo pristati zaradi slabega vremena. Preostale polete so preusmerili na letališče Krasnodar, ki leži okoli 300 kilometrov južneje od Rostova na Donu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojcem že izrekel sožalje in sorodnikom žrtev zagotovil ustrezno pomoč.

Letalska nesreča v Rostovu na Donu