Protestniki so močno poškodovali 28 avtomobilov evropske misije. Foto: Reuters
Protestniki so močno poškodovali 28 avtomobilov evropske misije. Foto: Reuters

Policija je aretirala 22 protestnikov, pripadnikov gibanja, ki že ves čas nasprotuje prisotnosti Eulexa in zahteva polno neodvisnost Kosova. Tokrat so se na ulice podali zaradi novic, da namerava Eulex v kratkem s srbskim notranjim ministrstvom podpisati protokol o policijskem sodelovanju.

Tiskovni predstavnik kosovske policije Arber Beka je sporočil, da so jezni protestniki prevračali avtomobile Eulexa, ki so bili parkirani v središču Prištine, jih obmetavali s kamenjem ter rezali pnevmatike.

Na to so se odzvali tudi v Eulexu in incident ostro obsodili, hkrati pa pohvalili "hiter in učinkovit odgovor" kosovske policije. Poudarili so, da podpirajo idejo mirnih protestov, ki je pomemben element vsake demokratične družbe, vendar pa kriminal in povzročanje škode zgolj škodita interesom ali argumentom protestnikov.

Srbski minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović je prav tako obsodil incident, pri tem pa dejal, da si Srbija kljub nezadovoljstvu uradne Prištine želi sodelovanja z mednarodno skupnostjo, še posebej z Eulexom.

Samoopredelitev kot ventil
Po poročanju srbske državne televizije RTS pa naj bi gibanje Samoopredelitev predstavljalo le ventil, prek katerega se kaže nezadovoljstvo kosovskih Albancev z najavljenim podpisom protokola med Srbijo in Eulexom. V preteklih dneh so se namreč proti protokolu oglasili tako predstavniki oblasti kot tudi opozicije, hkrati pa tudi vsi mediji.

"Kosovske institucije ne bodo sprejele nikakršnega sporazuma o policijskem sodelovanju med Eulexom in Srbijo, če v njem ne bo podpisnica tudi Priština z jasno opredeljeno državno avtoriteto," je izjavil podpredsednik kosovske vlade Hajredin Kuci.

Vlada Hashima Thacija je tudi zavrnila možnost, da bi Priština sama oblikovala predlog sporazuma in ga predstavila Eulexu, pri čemer je poudarila, da tak sporazum "načenja kosovsko ustavo in suverenost."