Tel Aviv so zavzeli istospolno usmerjeni in njihovi podporniki. Foto: EPA
Tel Aviv so zavzeli istospolno usmerjeni in njihovi podporniki. Foto: EPA

V pisane barve oblečene udeležence 14. vsakoletne parade je z zastavicami in glasno glasbo pozdravljalo na stotine ljudi. Opozicijska voditeljica iz vrst laburistov Shelly Yachimovich je dejala, "da se moramo na ta veseli dan spomniti, da smo prehodili šele del dolge poti, ki je pred nami". Dodala je, da sta poziva k pravici za istospolne in k družbeni pravici identična: "Gre za isti boj. Nikoli ne boste hodili sami."

Ameriški veleposlanik v Izraelu Dan Shapiro je na paradi dejal, da so "človeške pravice homoseksualcev in pravice homoseksualcev so človeške pravice". Parade se je udeležilo tudi več sto ljudi iz tujine.

Tel Aviv je eno redkih mest na Bližnjem vzhodu, kjer se lahko istospolno usmerjeni sprehajajo po mestu držeč se za roke in se poljubljajo v javnosti. Mesto so bralci spletne strani gaycities izbrali za najboljši kraj za istospolno usmerjene. Sledila sta Amsterdam in San Francisco.

Prepoved Parade ponosa v Moskvi do leta 2112
Na tem seznamu pa zagotovo kaj kmalu ne bo Moskve. Vrhovno sodišče v Moskvi je namreč tamkajšnjim istospolno usmerjenim zaradi varnostnih razlogov za sto let prepovedalo pripravo Parade ponosa v ruski prestolnici, torej te ne smejo pripraviti vse do leta 2112.

Predsednik ruskega Združenja istospolnih Nikolaj Aleksejev, ki je pred letom dni vložil prošnjo za organizacijo Parade ponosa v prihodnjih sto letih, je napovedal, da se bo pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. V Moskvi doslej niso dovolili še nobene Parade ponosa.