Vrnitev na otok naj bi preživelim pomagala pri soočanju s tamkajšnjimi dogodki 22. julija. Foto: Reuters
Vrnitev na otok naj bi preživelim pomagala pri soočanju s tamkajšnjimi dogodki 22. julija. Foto: Reuters

Prva skupina svojcev žrtev napada, med katerim je Anders Behring Breivik ubil 69 ljudi, predvsem mladih udeležencev tabora podmladka laburistične stranke, je otok obiskala v petek, v soboto pa ga je obiskalo še okoli 750 ljudi. Vsak preživeli je lahko s seboj pripeljal enega člana družine ali prijatelja. Žalujoče na otoku spremljajo prostovoljci Rdečega križa, policisti in zdravstveni delavci.

Organiziran spominski obisk otoka, ki ga mediji ne smejo spremljati, je dovolila norveška vlada zaradi velikega interesa. Z obiskom naj bi ljudem pomagali pri soočanju z izgubo, mladi pa imajo na otoku posebno srečanje.

V nedeljo bo v Oslu potekala velika žalna slovesnost, ki se je bodo udeležili tudi predstavniki norveške vlade in kraljeve družine.

Pred dnevi so na otok pripeljali tudi Breivika, da je opisal svoj morilski pohod. V petek je sodnik Hugo Abelseth odločil, da bo Breivik, ki je v dveh napadih 22. julija - najprej je v središču Osla podtaknil bombo, nato pa se odpravil na morilski pohod na otok - ubil 77 ljudi, še najmanj mesec dni preživel v priporu v popolni osami.