Kosorjeva je po razsodbi sklicala nujno sejo vlade. Foto: EPA
Kosorjeva je po razsodbi sklicala nujno sejo vlade. Foto: EPA
Zagreb
Razočaranje na Hrvaškem po razglasitvi sodbe je veliko. Foto: EPA
Obtožba Gotovine tudi obtožba Hrvaške
Odziv Srbije na haaško sodbo
Burni odzivi Hrvaške na sodbo

Hrvaška premierka je na novinarski konferenci po odločitvi haaškega sodišča dejala, da obsodba ni pravnomočna in da bodo od haaškega sodišča zahtevali izničenje trditve o delovanju političnega vrha v skupnem zločinskem dejanju. To je nesprejemljivo, je zatrdila.

Poudarila je, da ima vlada jasno stališče glede operacije Nevihta, ki je bila legitimna vojaška akcija, usmerjena proti okupaciji. "V življenju posameznika in naroda so trenutki, ki jih je težko sprejeti. Naše stališče o karakterju operacije Nevihta je zelo jasno - to je bila legitimna operacija s ciljem osvoboditve ozemlja. Vsako našo reakcijo v tem trenutku pozorno spremljajo. Reči hočem to, kar verjamem, da čutijo vsi hrvaški državljani - ne bojimo se resnice, ponosni smo na vse, ki so omogočili, da smo danes svobodna država," je dodala Kosorjeva.

Premierka se je prebivalcem zahvalila za njihovo dostojno obnašanje v teh trenutkih, še posebej branilcem. Izrazila je upanje, da bo tako tudi v prihodnje.

Vlada je na izredni seji potrdila, da je ocena haaškega sodišča nesprejemljiva, ter ponovila, da je bila Nevihta legitimna obrambna operacija, ki so jo sprožili, da bi osvobodili državno ozemlje. Dodali so, da bodo vložili zahtevo, da bi dobili status prijateljev haaškega sodišča v primeru generalskega trojčka.

Josipović: Združeno zločinsko dejanje ne obstaja
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je dejal, da je "tudi sam osupel" nad razsodbo, ki predstavlja "resen politični in pravni akt", ker vključuje tudi hrvaški državni in vojaški vrh v času operacije Nevihta. Poudaril je, da združeno zločinsko dejanje ne obstaja in da odločitev haaškega sodišča ne postavlja pod vprašaj legitimnosti in legalnosti hrvaškega boja za neodvisnost v vojni, vključno z Nevihto.

Odločitev haaškega sodišča ne pomeni, da so vsi, ki so sodelovali v vojni, tudi zločinci, Hrvaška bo spoštovala svoje heroje, je dejal Josipović. Dodal je, da je tudi hrvaška stran zagrešila vojne zločine, da pa je Hrvaška pravna država, ki spoštuje mednarodni pravni red in tudi vodi postopke za vojne zločine na svojih sodiščih. "Za nas bo ne glede na razsodbo domovinska vojna vedno pravična in obrambna vojna, v kateri smo obranili našo svobodo in demokracijo pred agresijo in zločinsko politiko Slobodana Miloševića," je izjavil Josipović. Pričakuje, da bodo po pritožbah uspeli izpodbiti trditve tožilstva, posebej tiste, ki temeljijo na političnih in zgodovinskih ocenah.

"Hrvaška plačuje, ker ni bila pravna država"
Predsednik opozicijskega SDP-ja Zoran Milanović je v saboru dejal, da socialdemokrati ne priznavajo inkriminacije združenega zločinskega dejanja. Obenem je poudaril, da hrvaška generala ne bi bila kaznovana, če bi Hrvaška po Nevihti delovala kot pravna država in kaznovala vojne zločine. "Če bi Hrvaška takrat delovala kot država, generalom ne bi bilo treba plačati dolgov drugih. Zdaj pa jih plačujejo," je dejal Milanović.

Žvižgi za Haag, EU in hrvaške politike
Na Hrvaškem so v napetosti pričakovali razsodbo trojici generalov, ki jih vidijo kot vojne heroje in ne kot vojne zločince. Po vsej državi so se zbrali ljudje, ki so jim izražali podporo, poslanci sabora pa so predčasno končali delo, da bi lahko spremljali dogajanje v Haagu.

Okoli 2.000 udeležencev shoda na osrednjem zagrebškem Trgu bana Jelačića so izrek kazni pospremili s kletvicami in žvižgi. Nekateri med njimi so tudi zajokali. Med branjem razsodbe je na trgu vladala tišina, v nekem trenutku pa je bil celo izključen službeni prevod haaškega sodišča z obrazložitvijo, da ne bodo poslušali te srbščine, poroča HRT.

Po izreku razsodbe so razvili transparent, na katerem je pisalo: "Hrvaški izdajalci - Mesić, Sanader, Pusić, Josipović, Kosor, Šeks, Bajić, Račan." Po koncu shoda se je nekaj udeležencev odpravilo na pohod po mestu, pri čemer so vzklikali gesla proti Evropski uniji. Skupina veteranov je za soboto napovedala shod v podporo obsojenih generalov.

O globokem razočaranju poročajo tudi iz drugih delov Hrvaške.

Obtožba Gotovine tudi obtožba Hrvaške
Odziv Srbije na haaško sodbo
Burni odzivi Hrvaške na sodbo