Protestniki so molotovke metali tudi v policiste. Foto: Reuters
Protestniki so molotovke metali tudi v policiste. Foto: Reuters
Atene
Grški parlament bo v četrtek predvidoma potrdil varčevalne ukrepe. Foto: EPA
Grški nemiri terjali prve žrtve

Grški premier George Papandreu je incident označil za "morilsko dejanje". Poleg banke Marfin, v kateri so gasilci našli trupla dveh žensk in moškega, sta zagoreli še dve zgradbi. "Potrebovali smo 15 minut da smo prišli do banke, saj je bilo zelo težko priti do tja," je povedal predstavnik gasilcev. Večini uslužbencev banke je uspelo pobegniti iz goreče stavbe, trije pa so se zadušili, ko so se skušali rešiti na streho. Z balkona zgradbe so gasilci rešili pet ljudi.

Skupine mladih protestnikov so metale molotovke v izložbe trgovin in bank ter z železnimi palicami razbijale trgovine in avtobusne postaje. V najhujšem nasilju, odkar je oktobra lani oblast prevzela socialistična vlada, je na stotine protestnikov obmetavalo policijo s kamenjem in steklenicami, zažigalo koše za smeti, večkrat pa so skušali vdreti v poslopje parlamenta, a jim je to preprečila policija z uporabo solzivca in svetlobnih bomb.

Nasilje je izbruhnilo tudi v Solunu na severu države. Mladi so metali kamenje v trgovine in banke v središču mesta. Policija je odgovorila s solzivcem, skupine mladih pa so se nato razšle.

Splošna stavka odziv na varčevalne ukrepe
V Grčiji poteka 48-urna stavka zaradi napovedanih strogih varčevalnih ukrepov, ki so bili pogoj za 110 milijard evrov posojila, s katerimi bo grška vlada skušala "krpati" svoj gromozanski javni dolg, ki je narasel na 300 milijard evrov.

Grškim javnim uslužbencem so se pri splošni stavki pridružili delavci v zasebnem sektorju. Zaradi stavke je zaprt letalski promet, javni promet ne bo deloval zjutraj in zvečer, vladni uradi bodo zaprti ves dan, v bolnišnicah pa bodo delovali le urgentni oddelki. Stavkajo tudi novinarji, zato po radiu in televiziji ne bodo predvajali poročil.

Stavkajo tudi uslužbenci zasebnega sektorja
Na ulicah glavnega mesta se je zbralo okoli 100.000 ljudi, po podatkih sindikatov pa celo 250.000. Polovica jih je članov sindikatov javnega in zasebnega sektorja, polovica pa se jih je zbrala na shodu sindikata PAME, ki je blizu grški komunistični stranki.

Merkel: Na kocki je usoda Evrope
Nemška kanclerka Angela Merkel je nemški parlament pozvala, naj podpre odobritev posojila Grčiji. "Povsem preprosto, na kocki je usoda Evrope. Evropa je na križišču," je kanclerka poudarila pomembnost pomoči Grčiji. Parlament bo o pomoči, ki sta jo že odobrila nemška vlada in proračunski parlamentarni odbor, glasoval v petek.

Vodja opozicijskih socialdemokratov (SPD) Frank-Walter Steinmeier je Merklovo med razpravo obtožil slabega upravljanja krize in ni želel obljubiti podpore pomoči.


Kmalu glasovanje o ukrepih

Grški parlament bo še konec tega tedna glasoval o vladnih varčevalnih ukrepih, ki bodo vsekakor globoko posegli v vsakdanje življenje prebivalcev, saj se bodo zvišali davki in zamrznila rast plač v javnem sektorju, državni uslužbenci pa se bodo morali posloviti še od 13. in 14. plače.

Torkovi protesti so večinoma minili mirno, izbruhnil je le manjši spopad pred poslopjem parlamenta v Atenah, kjer je peščica protestnikov s kamenjem in steklenicami obmetavala policiste, ki so odgovorili s solzivcem. Pred tem je nekaj deset članov komunistične stranke vdrlo na Akropolo in razvilo prapor z napisom "Ljudstva Evrope, dvignite se".

Grški nemiri terjali prve žrtve